Reklama
  • Agrovesti

Fitosanitarne takse podignute čak 22 puta

utorak, 1. avgust 2017. 12:01

Hrvatska —

Hrvatska je proširila spisak voća i povrća koje mora da prođe fitosanitarni nadzor na granici ako dolazi iz trećih zemalja, u koje se ubraja i Srbija i odredila takse koje su 22 puta više od dosadašnjih, piše list "Politika", navodeći da taj potez neće ostati bez odgovora Beograda. Generalni sekretar Ministarstva spoljnih poslova Srbije Veljko Odalović kaže da Srbija mora da preduzme kontramere.

Srbija za reagovanje ima sužen manevarski prostor, jer nijedna odluka koju bi donela ne bi mogla da se tiče samo Hrvatske nego trgovanja sa Evropskom unijom, prenosi "Politika", ali navodi da bi odgovor Srbije mogao bi da bude "detaljnija kontrola kamiona koji dolaze iz Hrvatske".

Ističe se da je Hrvatska najnovijom odlukom da promeni pravilnik o inspekcijskom nadzoru i poskupi naknade za kontrolu hrane koju uvozi, pokazala da ne odustaje od ekonomskog patriotizma, ali u ovom slučaju i preko leđa srpskih poljoprivrednika.

Taksa se umesto dosadašnjih 90 kuna (12 evra) sada naplaćuje 2.000 (270 evra), piše Politika.

"Jasno je kako će se nove mere odraziti na zemlje iz regiona koje nisu članice Evropske unije, pre svega Srbiju, Makedoniju i Bosnu i Hercegovinu, jer je na proširenoj listi praktično sve voće i povrće koje se gaji na ovim područjima i izvozi iz Srbije", ocenjuje "Politika".

U Hrvatskoj su odluku obrazložili da im je "dosta da idu niz dlaku zahtevima Evropske unije i ustezanja od zaštite svojih seljaka", jer se na uvoz iz Evropske unije ne može uticati, ali oni koji oni koji voće i povrće uvoze, na primer, iz Srbije i Makedonije, moraće da povećaju cene, zbog novih vancarinskih mera, pa će u prednosti biti domaća roba.

Prema podacima Privredne komore, Srbija je u 2016. godini izvezla robe u Hrvatsku u vrednosti od 116 miliona evra, a uvezla za 79 miliona. U izvozu Srbije dominiraju ulje i uljarice, smrznuto voće i povrće.

Politika