Reklama
  • Agrovesti

I Španci na Poljoprivrednom sajmu

sreda, 19. april 2017. 12:07

Novi Sad —

2017-spanski-izlagaciPod pokroviteljstvom Trgovinsko-ekonomskog odeljenja Ambasade Španije u Beogradu i Španskog instituta za promociju izvoza i investicija ICEX, osam španskih kompanija će drugu godinu za redom učestvovati na Međunarodnom sajmu poljoprivrede u Novom Sadu.

Te kompanije su lideri u oblasti tehnologije i opreme za poljoprivrednu proizvodnju, i od 13. do 19. maja će podeliti svoje iskustvo i praksu sa srpskim privrednicima i proizvođačima.

Kompanije koje će izlagati biće: Invernaderos IMA, Caudal Extruline Systems, Control De Heladas, Rosal Instalaciones Agroindustriales, Agralia, Irconfort, Hefe Fertilizer, Javier Cámara, zasniva se na dobrom odnosu naših dveju zemalja kako na političkom tako i ekonomskom nivou, ali i na pogodnom geografskom položaju Srbije.

U poslednjih pet godina robna razmena između Srbije i Španije je u
kontinuiranom porastu, a pored toga smatra se da postoji dosta prostora za unapređenje ekonomskih odnosa.

Iz Španije, Srbija je u 2016. godini nešto više uvozila nego izvozila, pa je tako na prvom mestu bilo svinjsko meso čiji se uvoz povećao za 7,11% u odnosu na prethodnu godinu, dok su se na drugom mestu našli delovi i oprema za motorna vozila. Tokom prošle godine uvoz španskih traktora i tegljača za poluprikolice u odnosu na 2015. godinu uvećao se skoro četiri puta, čija je ukupna vrednost dostigla 6,65 miliona evra.

Što se tiče izvoza Srbije u Španiju, Srbija izvozi najviše nameštaj i delove za nameštaj, na drugom mestu se nalazi kukuruz, a onda i proizvode od gume, odnosno pneumatika.

Mirjana Škrba, DNA Communications