Reklama
  • Agrovesti

Izmenjena lista najvećih zemljoposednika u Srbiji

petak, 10. septembar 2021. 07:31

Srbija —

Godinama unazad prva tri mesta na listi -najvećih zemljoposednika u Srbiji držali su Petar Matijević, Miodrag Kostić i Miroslav Mišković. Sada je situacija izmenje na pa je u “top 3” ostao samo Matijević, a sa njim, u ovom elitnom društvu, da nas su i malo poznat Pančevac Miroslav Aleksa i mnogo poznatija Al Dahra.

To praktično znači da se odnos snaga na srpskim oranicama izmenio, a razlog za ovakvu rotaciju krije se u činjenici što su neki od njih, poput MK grupe, odlučili da deo svog zemljišta prodaju i novac ulože u modernizaciju proizvodnje. Za razliku od njega, Pančevac Miroslav Aleksa odlučio je da zemlju kupuje, pa je zbog takve poslovne politike ušao u sam vrh srpskih veleposednika.

Doduše, on još uvek sa 20.000 hektara ne može da parira Petru Matijeviću, koji nakon nedavne kupovine većinskog paketa “Mirotin grupe” iz Vrbasa, sada obrađuje 40.000 hektara od kojih je čak 33.000 u njegovom vlasništvu.

 
Interesantno je i da su pored Alekse i još neki manje poznati biznismeni odlučili da svoj novac ulažu u zemljište, pa su se našli u samom vrhu po hektarima koje poseduju i obrađuju, ali oni još uvek ne mogu da pariraju “starim” ali i “novim” igračima.
 
Prvo mesto pripada Matijeviću. On je do skoro obrađivao nešto više od 35.000 hektara poljoprivrednog zemljišta od toga je u njegovom vlasništvu bilo 29.000 hektara. Nakon kupovine “Mirotin grupe” iz Vrbasa, došao je u posed i poljoprivrednog gazdinstva “Sava Kovačević”, pa je postojeće površine uvećao za dodatnih 4.000 hektara. Drugo mesto zauzeo je Miroslav Aleksa, osnivač i vlasnik kompanije Almeks iz Pančeva. Aleksa obrađuje oko 20.000 hektara, polovinu zakupljuje, a polovine je vlasnik. Iz podataka koji su objavljeni na sajtu ove kompanije on poseduje sedam imanja u Vojvodini sa osam farmi. Treće mesto po broju hektara koje obrađuje je pripalo Al Dahri koja je 2018. kupila imovinu PKB-a i u tom paketu i blizu 17.000 hektara oranica. Ako bi se gledali hektari koji su u vlasništvu, Al Dahra, čije je sedište u Abu Dabiju, bila bi na drugom mestu a ako je parametar površina koja se obrađuje, onda su na trećem.
Na četvrtom mestu je vlasnik Delte, Miroslav Mišković sa oko 13.000 hektara koliko ukupno obrađuje, a od čega gazduje na oko 10.000 ha. On je u ovoj novoj preraspodeli pao za jedno mesto.
Na petom mestu, danas je MK grupa, koji je izgubila drugu poziciju nakon
što je prodala nekoliko svojih poseda pa sada obrađuje umesto nekadašnjih
19.000 hektara 12.500 ha.

Blic

Zadovoljni ste sadržajem? Prijavite se za besplatan bilten!