Reklama
  • Agrovesti

Izmrzla kajsija, delimično trešnja i breskva

petak, 9. mart 2018. 08:01

Novi Sad —

Topao januar je poterao rodne pupoljke, pre svega na koštičavom voću, tako da je nedavni mraz izazvao značajne štete. Stručnjak Poljoprivrednog fakulteta u Novom Sadu prof. dr Nenad Magazin obilazio je teren i analizirao rodne pupoljke. Ustanovljeno je da je došlo do izmrzavanja.

"Nažalost, ujutru u četvrtak 1. marta imali smo temperature koje su padale i ispod -15°C. U Somboru je bilo i -25°C, a na našem oglednom polju na Rimskim Šančevima bilo je -22°C, tako da je došlo do izmrzavanja rodnih pupoljaka, pre svega kod kajsije i u manjoj meri kod ostalih koštičavih voćnih vrsta. U zasadima koje sam obilazio, kajsija je stradala od 50% do 100%".

Profesor Magazin kaže da su oštećenja kod breskve, višnje i trešnje, znatno manja, premda su i ove voćne vrste, takođe, osetljive na niske temperature:

"Kod breskve je bilo štete, ali se ona ipak gaji na većim nadmorskim visinama na Fruškoj Gori, pa će zbog toga biti manja šteta. Kod trešnje u ravnici,  a imamo dosta takvih zasada u Bačkoj i Sremu, oštećenja su u rasponu od 20% do 80% u zavisnosti od lokaliteta i sorte. Kada je reč o višnji, oblačinska višnja je dosta otporna, tako da ne očekujem velike štete. Kod kruplopodnih stonih sorti višnje tek očekujemo izveštaje sa terena. Evidentno je da je u voćarstvu nastala velika šteta".

Đorđe Simović

Zadovoljni ste sadržajem?