Reklama
  • Agrovesti

Konferencija o održivoj poljoprivredi

ponedeljak, 20. maj 2024. 17:22

Novi Sad —

Kako prehraniti osam milijardi stanovnika Zemlje a da se istovremeno ne ugrozi proizvodnja hrane za njihove potomke, jedan je od ključnih globalnih izazova savremenog čovečanstva, koje rešenje traži i pronalazi u konceptu održive poljoprivrede.

Održiva poljoprivreda u Srbiji - pregled situacije, dostupni programi i iskustva korisnika, bila je tema konferencije koju je u Kongresnom centru „Master“ organizovao Novosadski sajam. Govoreći o aktuelnim programima podrške održivoj poljoprivredi kod nas, šef Odseka za ruralni razvoj u Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Branislav Veljković naglasio je značaj realizacije IPARD programa u suočavanju  Srbije s demografskim izazovima, posebno migracijom ljudi sa sela.

- IPARD program se kod nas realizuje od 2017. godine i, posle početnog nepoverenja, interesovanje za korišćenje sredstava je sve veće. Sve je više i projekata koji utiču na razvoj održive poljoprivrede kod nas, bilo da je reč o nabavci savremene mehanizacije ili projektima u oblasti ruralnog turizma - objašnjava Veljković.

Vladimir Jovanović, projektni koordinator Programa Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP) ocenjuje da se održiva poljoprivreda u Srbiji sporije kreće u odnosu na druge sektore poljoprivrede ili grane privrede, što je i normalno jer se u poljoprivredi „planira nekako sve laganije“.

- UNDP se trudi da sarađuje s resornim ministarstvima u stvaranju povoljnijeg ambijenta za prelazak na održivu poljoprivredu, kroz unapređenje legislative, zakonskih i podzakonskih akata, ali i podrškom konkretnim pilot-projektima u oblasti održive poljoprivrede - objašnjava Jovanović. – Trenutno nam je  najaktuelniji projekat „EU za zelenu agendu u Srbiji“, koji UNDP sprovodi uz finansijsku podršku EU, a u saradnji s vladama Švedske i Švajcarske, dakako i srpskim ministarstvima za poljoprivredu i  zaštitu životne sredine.

Polako ali sigurno i kod nas se unapređuje svest o značaju održive poljoprivrede,  procenjuje Jovanović i zaključuje da to nije slučaj i sa prepoznavanjem ekonomskog interesa u bavljenju tim vidom poljoprivredne proizvodnje. 

Zadovoljni ste sadržajem? Prijavite se za besplatan bilten!