• Agrovesti

Mladi Italijani se vraćaju poljoprivredi

subota, 20. jun 2020. 22:42

Italija —

Mladi Italijani žele da se vrate poljoprivredi i seoskim poslovima. Čak 56.000 Italijana ispod 35 godina na čelu je poljoprivrednih kompanija, što je za 12 odsto više u odnosu na prethodnih pet godina, a to je evropski rekord.
Tokom epidemije koronavirusom došlo je do velike potražnje za poslovima koja predstavljaju povratak na selo. U tome predvodi Sicilija sa 6.673 kompanije, ali taj povratak korenima širi se od severa ka jugu zemlje.

Nacionalna banka poljoprivrednih zemljišta koja sadrži inventar svih onih koji su napušteni iz bilo kog razloga, nudi sve potrebne informacije o prirodnim karakteristikama, organizaciji, infrastrukturi i o načinu na koji je moguće doći u posed nekog zemljišta.

Italijani koji imaju manje od 41 godine mogli su da učestvuju na aukciji za terene koji su bili napušteni. Ove godine banka je ponudila novih 386 terena na 10.000 hektara u vrednosti od 130 miliona evra.

Uslovi za mlađe od 41 godine su bili povoljni, naime imali su mogućnost da učestvuju na aukciji i da plate teren na rate u roku od 30 godina. Odgovor mladih je bio neverovatno visok – prijavilo se njih čak 1709.

Naime, u ovom momentu u Italiji prisustvujemo istorijskom vraćanju starim vrednostima vezanim za život od zemlje i poljoprivrede.

RTS

Zadovoljni ste sadržajem? Prijavite se za besplatan bilten!