Reklama
  • Agrovesti

Najavljen novac neće pomoći stočarima da izađu iz krize

utorak, 29. novembar 2022. 19:13

Srbija —

Kako piše portal Biznis.rs iako se čini da je država rešila da pomogne stočarima, agroanalitičar Branislav Gulan smatra da ovaj novac neće pomoći stočarstvu da izađe iz krize.

“Kada se farma jednom zatvori, stoka zakolje ili rasproda, mora da prođe puna decenija da se stočari ubede da je došlo bolje vreme i da mogu da veruju vlastima. Zato i tvrdim da je ovo malo i nedovoljno”, ocenjuje Gulan. 

On kao rešenje krize u kojoj se nalazi stočarstvo u Srbiji vidi u vraćanju subvencija od 28 milijardi dinara ili nekih 240 miliona evra iz 2016. godine.

“Naime, tada je iz agrarnog budžeta Srbije navodno za stočarstvo izdvojeno i upućeno toliko novca stočarima. Ali, te pare nisu stigle do njih. Državna revizorska institucija je kontrolisala trošenje tih para i konstatovala da nema povećanja broja grla, ni po kvalitetu, ni po kvantitetu, niti je povećana proizvodnja u tonama mesa, a nije porastao ni izvoz. Dakle, na osnovu ovakvih činjenica DRI nije mogla da utvrdi gde su potrošene pare koje su samo navodno otišle stočarima”, ističe naš sagovornik.

On se osvrnuo i na period od pre dve decenije kada je u Srbiji u oborima bilo 1,1 miliona krmača prasilja, a danas nema više od 130.000 grla. Sa tim brojem nema obnove stočnog fonda. Rezultat je i činjenica da je u 2021. godini u Srbiju uvezeno oko 300.000 živih svinja i još oko 300.000 prasadi. Za to je potrošeno više od 150 miliona evra.

“Da su subvencije utrošene u stočarstvu Srbije danas bismo imali pune staje goveda (1,6 miliona grla), ovaca (oko 3,5 miliona) i više od šest miliona svinja, kao i 92 miliona pilića”, ističe agroanalitičar.

Biznis.rs

Zadovoljni ste sadržajem? Prijavite se za besplatan bilten!