Reklama
  • Agrovesti

Opet problemi sa otkupom oblačinske višnje

nedelja, 28. jun 2020. 15:26

Merošina —

Počela je berba oblačinske višnje u ataru Merošine. Proizvođači su nezadovoljni otkupnom cenom, dok hladnjačari kažu da cenu višnje određuje isključivo kvalitet.

Proizvođači višanja iz sela Donja Rasovača Milan Ðorđević i Dejan Živković kažu da hladnjačari neće da otkupe višnju prve klase, jer tvrde da je zapravo reč o drugoj klasi, pa traže od nadležnih da “presude”.

Zato je Ministarstvo poljoprivrede angažovalo svoje stručne službe, pre svih inspekciju, koja će na terenu zajedno sa prerađivačima i otkupljivačima kontolisati kvalitet predate višnje.

“Višnja je izuzetnog kvaliteta i nije fer da proizvođači opet budu oštećeni”, kaže Ðorđević tražeći od države da stane uz proizvođače i da im omogući, kako navodi, fer plasman robe na tržište.

Trenutno se, dodaje, otkupljuje druga klasa višanja koju hladnjačari plaćaju 25 dinara, što je za ovog proizvođača, neprihvatljivo.

Živković kaže da se, s obzirom na uloženi trud, njihov rad svodi “na nulu” i zato traži da se obavlja klasifikacija kvaliteta višanja prilikom otkupa.

“To je ono što je za nas proizvođače najbitnije”.

Komercijalista u preduzeću Frigonais iz Kuršumlije, Dušan Ilić, kaže da to preduzeće ima ugovorenu proizvodnju sa kooperantima koji imaju potpisane ugovore, kupuju preparate i rade po programu zaštite višnje te firme.

Na taj način žele, kaže, da stimulišu njihove kooperante da proizvode visok kvalitet, a za uzvrat im obezbeđuju savremena sredstva zaštite.

“Trenutno vršimo otkup samo te ugovorene višnje. Cena prve klase je 50 dinara dovežene višnje u hladnjaču, a cena druge klase je 30 dinara”, objašnjava računicu Ilić.

Dodaje i da je ta firma ograničenih kapaciteta i da, na žalost, ne mogu da prime svu količinu višanja koju bi hteli.

Stručne službe resornog ministarstva izaći će na teren kako bi sa prerađivačima i otkupljivačima, kontolisali kvalitet predate višnje, kaže  savetnik ministra poljoprivrede Predrag Lucić.

“Cilj Ministarstva poljoprivrede je, koliko god je to moguće, da približi stavove kad je utvrđivanje kvaliteta u pitanju, da zaštiti interes svih u celom lancu od proizvodnje do prodaje, i da posebnu pažnju obrati na male proizvođače koji su na neki način i stvorili ovaj brend (višnje)”, rekao je Lucić.

Nova

Zadovoljni ste sadržajem? Prijavite se za besplatan bilten!