Reklama
  • Agrovesti

Otkupljivači prestali sa kupuju kajsiju

utorak, 9. jul 2019. 21:24

Miokovci —

Otkupljivači kajsija prekinuli su otkup tog voća u čačanskom kraju, što su voćari ocenili kao "skandalozno" i zakazali zajednički sastanaka svih voćara iz okoline Čačka kako bi se dogovorili o daljim aktivnostima, saopštilo je udruženje "Miokovačka kajsija".

Udruženje je pozvalo sve voćare iz čačanskih sela koji se bave proizvodnjom kajsija da dođu u sredu u Miokovce, kako bi se dogovorili dalji koraci u borbi za uređenje tržišta i spasavanje proizvodnje kajsije, po čemu je Čačak poznat.
 
U selu Miokovci kod Čačka kajsija se uzgaja na oko 250 hektara, a ukupni godišnji prinos iznosi oko 3.500 tona tog voća.
 
Voćari navode da su otkupljivači rekli da je razlog prestanka otkupa kajsija nedostatak gajbica za pakovanje voća, kao i nedostatak kupaca.
 
"U jeku berbe prestali su sa otkupom, a sve je to jedna igra kako bi se oborila cena kajsije. Za danas i sutra najavljene su padavine, čak i vremenske nepogode, što bi moglo da im posluži kao izgovor da nema kvaliteta i da obore cenu za 10-15 dinara", navode voćari.
 
Otkupna cena kajsije je 30 dinara po kilogramu.

021

Zadovoljni ste sadržajem?