Reklama
  • Agrovesti

Paradajz u plastenicima obran, njivski još nije pristigao, cena visoka

četvrtak, 1. avgust 2019. 09:52

Beograd —

Kada se govori o paradajzu i paprici iz Niša i Leskovca uvek se pomisli na kvalitetnu i jeftinu robu. Međutim, trenutna realnost je drugačija, bar prema medijskim navodina. Naime, cena paradajza na leskovačkim tezgama porasla je sa 50 i 80 dinara na 100. Na pojedinim mestima u Nišu paradajz se prodaje i do 150 dinara. Ovo potvrđuje i ugledni povrtar i jednog on najboljih proizvođača leskovačkog ajvara, Stevicu Markovića iz sela Brestovca:

- Pitanje je da li će paradaj sa otvorenog polja uspeti da nadoknadi manjak na tržištu jer zbog prevelike vlage i obilne kiše u predhodnom periodu, proizvođači vode borbu sa bolestima pa je upitan i obim roda ali i njegov kvalitet.

Visoka cena paradajza za ovo doba godine prouzrokovana je ovogodišnjom kasnom berbom, kaže profesor sa Poljoprivrednog fakulteta u Zemunu Đorđe Moravčević, piše portal 021.

Kako je objasnio, vakuum je nastao jer je berba paradajza na otvorenim poljima, koja obično počinje oko 1. jula, ove godine kasnila desetak dana, dok je paradajz iz plastenika izbačen.
 
Moravčević kaže i da se očekuje da će se situacija srediti za sedam do 10 dana, kada možemo očekivati i niže, odnosno uobičajene cene paradajza.

Đorđe Simović / 021.rs

Zadovoljni ste sadržajem?