Reklama
  • Agrovesti

Počela prijava na E-agrar

utorak, 21. mart 2023. 08:46

Srbija —

Počela je prijava u novi elektronski registar poljoprivrednih gazdinstava (eRPG), a za dva meseca eID broj je preuzelo 236.000 poljoprivrednih gazdinstava.

Prema rečima ministarke poljoprivrede Jelene Tanasković, novi sistem će, pre svega, uštedeti vreme, a poljoprivrednici će po prvi put moći da provere stanje svog gazdinstva na kompijuteru ili telefonu. Kako kaže, kada dođe javni poziv za subvencije svi moraju biti registrovani kako bi se prijavili za subvenciju.

“Prve korake za uvođenje sistema eAgrar smo počeli 16. januara, a sada smo u finalnoj fazi registracije eRPG-a, koji poljoprivrednici treba da potvrde u ovom trenutku. Uglavnom su svi poljoprivrednici registrovani i postoje u bazi, a od danas pa nadalje mogu da izvrše prijavu na eAgraru”, rekla je juče ministarka.

“Što se tiče testnog perioda koji je krenuo od 16. marta, tokom poslednja tri dana mi smo registrovali ukupno 12.400 gazdinstva, odnosno, obnovili smo ili potvrdili njihovo stanje”, dodala je ona. Kada prođe prvi krug prijave, sigurna sam da će, kaže ministarka, poljoprivrednici shvatiti koliko su do sada vremena trošili obilazeći šaltere i uzimajući razne papire kako bi podneli zahtev za subvenciju. “Administraciji će pomoći ovaj servis kako bi bila efikasnija i brža. Ideja je da svaku subvenciju nakon što objavimo javni poziv i zatvorimo ga, u roku od mesec i po dana isplatimo”, kaže ministarka.

Ona apeluje da sve što nije tačno, a stoji u registrima, već sada poljoprivrednici isprave, bilo da se radi o parcelama ili o registru životinja. “Kada pričamo o registru životinja koji se vodi kod Uprave za veterinu, poljoprivrednici moraju da imaju ubačen i broj poljoprivrednog gazdinstva, pored broja koji inače stoji u registru. Svaki naredni put, oni će pogledati svoje stanje i samo će jednim klikom podneti zahtev”, kaže Tanasković.

Agronews

Zadovoljni ste sadržajem? Prijavite se za besplatan bilten!