Reklama
  • Agrovesti

Poljoprivrednicima kasne subvencije i povraćaj akcize za gorivo

petak, 29. mart 2024. 07:52

Subotica —

Poljoprivredni proizvođači u Srbiji rekli su da je mali broj njih dobio novac na ime subvencija po hektaru, a da kasni i povraćaj akcize za kupljeno gorivo.

Predsednik Udruženja poljoprivrednika Subotice Miroslav Matković  napominje da je ministarka poljoprivrede Jelena Tanasković obećala da će subvencije biti isplaćene do 1. aprila kako bi imali novac za setvu, ali da ga je do sada dobilo samo oko 15 odsto članova tog udruženja. Dodao je da kasni i povraćaj akcize na kupljeno gorivo, a dogovor poljoprirednika i Vlade Srbije je bio da se novac vrati za 14 dana, nakon kupovine. Predsednik Saveza udruženja poljoprivrednika Banata Dragan Kleut kaže da 80 odsto poljoprivrednika, među kojima najviše ima onih koji su dobili rešenja za subvencije, ali i onih koji još čekaju taj dokument, još nije dobilo novac.

”Nismo dobili ni prvi deo subvencije od 18.000 din/ha, a drugi deo od 17.000 dinara, namenjen za kupovinu semena, niko i ne pominje“, rekao je Kleut. Ni akciza se, prema njegovim rečima, ne isplaćuje u dogovorenom roku od 14 dana, ima poljoprivrednika koji su kupili dizel i ni posle 40 dana nije im vraćeno, kako je dogovoreno, 50 din/l. Kleut je rekao da je setva ”na pragu“ i da je situacija katastrofalna jer su cene pšenice i kukuruza bagatelne, pa poljoprivrednici nemaju novac i ne mogu da počnu pripremu za prolećne radove.

Poljoprivrednici su rekli da je postupak za povraćaj akcize komplikovan i da većina mora da traži pomoć od poljoprivrednih službi. Objasnili su da kada na pumpi kupe gorivo, taj račun se automatski ”zakači“ u e-agraru za njihov broj gazdinstva, ali se novac ne vraća automatski, već mora da se piše zahtev da je gorivo kupljeno za određenu površinu. Usporeno se, kako su rekli, u
e-agraru proveravaju i parcele koje su zakupljene i za koje je uredno sklopljen ugovor o zakupu kod notara, nakon čega se odobrava pravo na subvenciju, a koliki će biti problem razrešiti stvarno komplikovane slučajeve ”ne treba ni pričati“.

Poljoprivrednici su 2023. godine, nakon protesta blokadom više putnih pravaca traktorima dogovorili sa Vladom Srbije subvencije od 35.000 dinara po hektaru i jeftinije gorivo, tako što će im od 179 dinara koliko za njih košta dizel samo na pumpama Naftne industrije Srbije, biti vraćeno 50 dinara po litru na ime akcize. Zahtev poljoprivrednika je bio da im se omogući dizel, oslobođen akcize, ali Vlada Srbije na to nije pristala.

Agronews

Zadovoljni ste sadržajem? Prijavite se za besplatan bilten!