Reklama
  • Agrovesti

Portugieser du Monde: pet medalja za portugizere iz Srbije

ponedeljak, 9. april 2018. 12:34

Pečuj, Mađarska —

Na šestom međunarodnom takmičenju Portugieser du Monde u mađarskom gradu Pečuju, vina iz Srbije ponovo su okićena nizom medalja. Vinarija Kiš, prošlogodišnji ukupni šampion, osvojila je zlatnu medalju za svoj mladi portugizer iz 2016. godine, dok je iriški Mačkov podrum za svoje vino osvojio srebrnu medalju u istoj kategoriji. Najbolji rezultat među domaćim vinarijama ostvarila je mala vinarija Janoša Urbana iz Zrenjanina, osvojivši čak tri odličja: zlato za mladi portugizer iz 2017 i dva srebra za barikiranu verziju i crvenu kupažu sa portugizerom. Janoš Urban još uvek nema registrovanu vinariju, ali među malim banatskim vinarima već dugo godina važi za jednog od najperspektivnijih.

Na ovogodišnjem Portugieser du Monde takmičenju, održanom 6. i 7. aprila, ocenjivana su vina iz Mađarske, Srbije, Austije, Hrvatske, Slovačke, Slovenije i Nemačke. Sudijski žiri sastojao se od 18 međunarodnih vinskih sudija, na čijem čelu je bio Jožef Košarka iz Mađarske.

Šampionske titule podeljene su po kategorijama, pa je tako u kategoriji mladog portugizera pehar otišao Vinarskoj zadruzi sa Plešivice u Hrvatskoj; najbolji vintažni portugizer bio je Klassik 2015 iz nemačke vinarije Huppert; dok je trofej za najbolju kupažu sa portugizerom osvojila mađarska vinarija Vylyan za Redy 2017. U kategoriji rozea, najbolji je bio plešivički vinar Ivančić sa svojim Griffin penušavim rozeom, koji je već godinama osvajač brojnih titula na ovom takmičenju.

Publicista Zoltan Đerfi, pokretač i osnivač takmičenja Portugieser du Monde, kaže da je manifestacija za ovih šest godina postigla svoj osnovni cilj.

- Naša ideja bila je da portugizer kao sortu otrgnemo od zaborava i popularišemo je ponovo. Mislim da smo uspeli u tome, jer svake godine imamo sve više takmičara i izlagača, sa vinima koja su sve bolja i bolja. To je prepoznala i publika, koja u sve većem broju posećuje manifestaciju - istakao je on.

Vino i fino

Zadovoljni ste sadržajem?