Reklama
  • Agrovesti

Potpisan ugovor o prodaji IMT-a

sreda, 11. april 2018. 22:25

Beograd —

Predstavnici Vlade Srbije i indijske kompanije "Tafe" potpisali su ugovor o prodaji beogradske "Industrije mašine i traktora" u stečaju, toj komapniji za više od 66 miliona dinara. Ugovor su potpisali zamenik kompanije "Tafe" Kamal Ahuđa i predstavnik Agencije za licenciranje stečajnih upravnika Dušan Dragojlović.

"Tafe" najavljuje višemilionsku investiciju i najmanje 5000 proizvedenih traktora godišnje u narednih 5 godina, sa ciljem da se dostigne proizvodnja i do 10.000 traktora.

 Ovim potpisima žig IMT-a i njegov pogon u Jarkovcu kod Sečnja od sada su u vlasništvu indijske kompanije "Tafe". Kupac najavljuje obnovu saradnje koju su dve kompanije imale još iz perioda bivše Jugoslavije i novim investicijama povratak IMT-a na staze stare slave koju je nekada imao.

"Imaćemo platformu za razvoj IMT-a. Iskoristićemo iz našeg portfolia sve što se zahteva da se napravi jedan uspešan traktor pod imenom IMT", kaže Kamal Ahuđa.

"Tafe" u Srbiju sa sobom donosi znanje, novu tehnologiju i nova radna mesta, kaže premijerka Srbije Ana Brnabić.

Kroz direktno i indirektno zapošljavanje posao će dobiti oko 800 radnika. Za domaće poljoprivrednike oživljavanje proizvodnje IMT traktora znači kupovinu nove i modernije opreme po mnogo povoljnijim cenama.

"Ovo će značiti da sve subvencije koje dajemo našim poljoprivrednicima da kupuju opremu, a dajemo dobre subvencije, da će one ostati u Republici Srbiji, a ne kao ranije da se najveći deo tih subvencija odliva na izvoz", kaže Ana Brnabić.

"Ja se radujem što će mnogi komponetaši iz Srbije ovde moći da se uključe, jer ovde ima prostora da se svi uključe i kod akumulatora i kod felni i kod mnogih drugih stvari. Ovo pokazuje da mi želimo da menjamo stvari u srpskoj poljoprivredi i da napravimo jednu platformu gde imamo tradiciju u proizvodnji", kaže Branislav Nedimović, ministar poljoprivrede.

Prvi novi, unapređeni model traktora IMT 539, svoju promociju imaće sledećeg meseca na poljoprivrednom sajmu u Novom Sadu. Puna proizvodnja počeće u roku od 12 meseci. Traktori će najpre biti plasirani na domaće tržište, a potom na tržišta bivše Jugoslavije, Afrike i u pojedinim zemljama Evropske unije.

RTV