Reklama
  • Agrovesti

Prednosti primene standarda Evropske unije u Srbiji i IPARD 3 program

ponedeljak, 20. maj 2024. 17:20

Novi Sad —

Evropska unija je Partner 91. međunarodnog poljoprivrednog sajma, a tim povodom je na štandu delegacije EU u Srbiji, u Hali 1, održan panel „VIP razgovori – Prednosti primene standarda EU u Srbiji“.

Poljoprivredne politike u EU – standardi, poređenja i koristi od primene tih standarda, direktna vrednost i značaj poljoprivredne politike EU za Srbiju kao zemlju-kandidata, a kasnije i kao članicu EU – teme su koje je panel obuhvatio. Na panelu su učestvovali evropski komesar za poljoprivredu Januš Vojčehovski, ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Aleksandar Martinović i direktor Instituta „BioSens“ prof. dr Vladimir Crnojević.

– Glavni cilj ovakve manifestacije, kao i drugih sličnih u Evropskoj uniji, jeste da se olakša trgovina i pospeše odnosi i saradnja poljoprivrednika i kompanija koji se bave agrobiznisom – objasnio je Vojčehovski. – Poljoprivredno-prehrambeni proizvodi nisu važni samo zarad proizvodnje, oni su deo naše kulture i zato je razmena iskustava u poljoprivredno-prehrambenoj proizvodnji važna, da bismo osigurali bezbednost hrane i ujedno radili na dodatnom otvaranju i širenju odnosa između poljoprivrednika, države i kompanija. Poljoprivrednici iz Srbije dali su veliki doprinos bezbednosti hrane u celoj Evropskoj uniji u teškim vremenima. Bez obzira na to što Srbija još nije članica EU, ona je deo evropskog društva i srpski poljoprivrednici su istovremeno i evropski, i imaju izuzetan potencijal. IPARD program je veoma važan za proces pristupanja Srbije Evropskoj uniji.

U okviru Dana EU mogućnosti, na štandu su predstavljene mere IPARD 3 programa, a održana je i prezentacija Evropske unije za zelenu agendu i programa EU za inovacije u poljoprivredi.

Zadovoljni ste sadržajem? Prijavite se za besplatan bilten!