Reklama
  • Agrovesti

Protest zbog Zakona o eksproprijaciji

utorak, 23. novembar 2021. 22:50

Beograd —

Dok su poslanici u Skupštini zasedali, ispred Skupštine je održan protest - protiv usvajanja Zakona o eksproprijaciji, o kome bi parlament trebalo sutra da raspravlja. Skupština slobodne Srbije, ali i brojne ekološke organizacije traže da zakon bude povučen iz procedure.

Zakon je napisan kako bi Rio Tinto mogao lakše da sprovede svoje zamisli, ali i kako bi se imovina na trasama autoputeva i pruga po hitnom postupku i minimalnoj ceni otkupljivala od građana, tvrde organizatori protesta protiv Zakona o eksproprijaciji, koji su predali na pisarnici Skupštine zahtev da se zakon povuče.

„Ovde nije reč o zakonu, već o uvođenju pljačke“, kaže Srđan Škoro iz Skupštine slobodne Srbije.

„Da li ćete vi u svoje ime i u ime svoje dece da prihvatite diskreciona ovlašćenja Vlade na nivou totalne autoritarne vlasti, koja može bilo kome da otme imovinu u roku od pet dana. Jel to pravo? Jel to pravda?“, dodaje pravnica SEOS-a Aleksandra Bulatović.

„Nije ovo samo pitanje litijuma, jadra, i Dobrinje. Sutra će doći u svoje dvorište i staviće šapu na tvoje dvorište“, navodi Zlatko Kokanović iz „Ne damo Jadar“.

Nacionalni konvent o Evropskoj uniji je takođe zatražio od predsednika Skupštine i od predsednice Vlade da obustave proceduru usvajanja zakona, jer smatra da predloženi akt omogućava zloupotrebe.

„Prema ovome što mi čitamo iz predloženih izmena, bilo koja i bilo čija imovina može biti predmet eksproprijacije i to nas neodoljivo podseća na konfiskaciju imovine 1945. i smatramo da u 21. veku i u zemlji koja teži ka EU to prosto nije dopustivo“, kaže Nataša Dragojlović iz Nacionalnog konventa o EU.

N1

Zadovoljni ste sadržajem? Prijavite se za besplatan bilten!