Reklama
  • Agrovesti

Radna grupa rešava visinu akonte cene maline?

petak, 7. jul 2017. 06:50

Beograd —

Predsednica vlade Ana Brnabić i malinari dogovorili su formiranje Radnog tela, koje će pratiti formiranje cena na domaćem i konkurentskim tržistima.

Radno telo je formirano kako bi se napravio dogovor o prihvatljivoj otkupnoj ceni maline za sve. Razgovoru sa proizvođačima malina i hladnjačarima su pored premijerke Brnabić prisustvovali su ministri trgovine Rasim Ljajić i poljoprivrede Branislav Nedimović.

Predstavnici proizvođača maline izjavili su Brnabićeva podržala njihove zahteve i da će biti formirana radna grupa sa ciljem da u narednih nedelju dana ispita kako se formira cena maline u evropskim, konkurentskim, zemljama.

Kako su rekli, premijerka je predložila da se do četvrtka ispita tržište malina u Evropi, ali i da se utvrdi da li u Srbiji postoji monopol otkupljivača.

Predsednik asocijacije malinara Srbije Dobrivoje Radović rekao je da je najvažnije je da bude formirana akontna cena maline na teritoriji cele Srbije.

On je dodao da će u četvrtak biti nastavljen dijalog i obijasnio da je akontna cena ona cena ispod koje u otkupu ne može da se ide od prvog do poslednjeg dana.

Radović je rekao da će malinari tražiti mišljenje i Komisije za zaštitu konkurencije i da se već radi na tome s obzirom da su inspekcije prisutne u svim hladnjačama na teritoriji cele Srbije.

Đorđe Simović