Reklama
  • Agrovesti

Tafe preuzeo IMT

utorak, 3. april 2018. 10:38

Beograd —

Ministar poljoprivrede Branislav Nedimović izjavio je  da će indijska kompanija "Tafe" koja je kupila Industriju mašina i traktora (IMT) otvoriti 800 radnih mesta i proizvoditi 5.000 traktora godišnje.

"Na osnovu pisma o namerama indijska kompanija "Tafe" želi da otvori 800 radnih mesta, 5.000 traktora godišnje", rekao je on za RTS i dodao da ima prostora i za zapošljavanje više ljudi.

Kako kaže, imali smo javni poziv, licitacija je bila juče, prodat je brend, intelektualna svojina, lokacija u Jarkovcu kod Sečnja, gde je nekad bila fabrika za proizvodnju prikolica za traktore.

"Tako da priče koje čujem po medijima i društvenim mrežama, kako je prodata lokacija na Novom Beogradu, nije prodata, ona ostaje u stečajnoj masi i biće posebna procedura za nju i građani treba da budu bezbrižni", rekao je Nedimović.

U ovom trenutku naša ideja je da obnovimo proizvodnju traktora IMT, kaže ministar poljoprivrede.

"Ono što je dobro Tafe ima istu platformu koji je imao IMT, to je platforma Fergusona, mislim da smo na dobrom putu", istakao je Nedimović.

Tafe je najavio ambiciozan plan, da će kooperante tražiti u Srbiji, ali i izlazak na druga tržišta.

Zemljoradnici, prema njegovim rečima, mogu da očekuju jeftiniju nabavku traktora. "To su traktori od 25 do 75 konjskih snaga koji su jeftiniji, prijemčiviji za naše ljude, a doći će i do razvijanja servisnih centara. Potrebno nam je da obnovimo čitavu mehanizaciju", rekao je Nedimović.

On je za sutra najavio sastanak sa predstavnicima "Tafea" i dodao da sledeće nedelje u Jarkovac kod Sečnja dolaze indijski inženjeri.

Ono što je važno i suština priče je potražnja za traktorima na prostoru čitave jugoistočne Evrope ali i na tržišta koje je Srbija otovrila, Rusije, Turske, dakle, mnogo je zemalja u igri koji potražuju ovu vrstu robe, rekao je Nedimović.

Prošle godine poljoprivrednici su tražili iz budžeta pomoć za kupovinu 2.300  traktora, a do sad je kroi IPARD program za kupovinu traktora prispelo skoro 500 aplikacija, rekao je Nedimović.

RTS