Reklama
  • Agrovesti

U budžetu za 2019. za poljoprivredu 52 milijarde dinara, sedam milijardi više nego ove godine

četvrtak, 29. novembar 2018. 08:15

Beograd —

Najviše razloga za radovanje imaju stočari – umesto sadašnjih 10.000 dinara po tovnom grlu, dogodine će od države dobijati 5.000 dinara više. Razlog za to je i što je, kako saznajemo, Srbija ispunila kvotu za bescarinski izvoz junećeg mesa u Tursku.

Ratarima i naredne godine subvencija ostaje 4.000 dinara po hektaru. Osim toga što nisu dobili povišicu, smeta im i to što iz podsticaja nisu isključeni oni koji se u stvari i ne bave proizvodnjom.

Za navodnjavanje i protivgradnu zaštitu u budžetu je devet milijardi dinara. Država će 50 odsto uloženog vratiti i onima koji budu ulagali u skladišta i preradu. Uz direktna davanja na to će otići gotovo 33 milijarde dinara.

Budžet je tako i strukturisan da postiče male poljoprivredne proizvođače da se udružuju, da nekako sklapaju saveze i orijentišu se ka finalizaciji. Benefit od ovog budžeta će imati oni koji su već spremni, odnosno koji se već nalaze u prerađivačkom sektoru – navodi agrarni novinar Dejan Jovanović.

Na opasku da je budžet razvojno orijentisan, ali uglavnom za one koji već raspolažu kapitalom, ministar odgovara:

Od poljoprivrede ja nisam video nijednu zemlju koja je samo na tome napravila ogroman proboj, ali ona koja je koristila poljoprivredu kao sirovinu za prehrambenu – te zemlje su jako dobro napredovale. Mi smo to prepoznali. Mislim da u strukturi BDP-a imamo dosta prostora da napredujemo – naglašava ministar poljoprivrede Branislav Nedimović i dodaje:

Mi imamo dovoljno repromaterijala, ali to moramo da preradimo u našim fabrikama, a ne da izvozimo živa grla.

Obećanje poljoprivrednicima da će ponovo dobijati jeftiniji dizel za obradu njiva nije ispunjeno. Kada će biti, kaže ministar poljoprivrede, odlučiće Ministarstvo finansija.

RTS

Zadovoljni ste sadržajem?