Reklama
  • Agrovesti

Udruženja poljoprivrednika: Obavestiti Martinovića šta je dogovoreno u Kisaču

petak, 7. jun 2024. 14:25

SAOPŠTENJE ZA JAVNOST

Udruženje poljoprivrednih proizvođača Subotice, Inicijativa za opstanak poljoprivrednika Srbije, Savez udruženja poljoprivednika Banata, Udruženje poljoprivrednika Aradac, i drugi ...

U svetlu poslednjih dešavanja za koja smo saznali u medijima a radi otklanjanja nedoumica saopštavamo:

Sastanak koji je održan u ministarstvu 05.06.2024. svakako je za pohvalu što su problemi izneti ponovo ministarstvu po ko zna koji put!

Teme na sastanku za koje smo saznali iz medija većim delom su bila u vezi problema iznošenih u toku protesta 2022. i 2023. godina posebno akcenat je stavljen na novembar 2023. Izenanađujuće je nas da su probleme iznosila udruženja koja nisu učestvovala u pregovorima sa Vladom u Kisaču, no nije problem bili su u „Palati Srbija“ kada je Vlada Srbije to i prezentovala 26.12.2023. kao plan i program za agrar za 2024 .

Skandalozno je to što ovlašćenom predstavniku udruženja iz Šumadije koje je pozvan na sastanak nijedozvoljen pristup ovom sastanku u ministarstvu.

Iz medija smo saznali i to da ministar poljoprivrede nije informisan o problemima i dogovorima pa nam nije najjasnije kako se vrši primopredaja dužnosti te preporučujemo da bivša premijerka a sadašnja predsednica Skupštine Ana Brnabić, kao aktivan učesnik u pregovorima sa poljoprivrednim udruženjima u periodu 2022-2023, informiše sadašnjeg premijera Miloša Vučevića i resornog ministra poljoprivrede Dr Aleksandar Martinovića o sporazumima i dogovorima sa poljoprivrednim udruženjim.

Ona će sada kao prva među jednakima u zakonodavnoj vlasti učestvovati u donošenju i izmenama zakonodavnog okvira za poljoprivredu.

Nije prvi put da se institucije ogluše na apele i zahteve udruženja, no svima je poznato kako pojedina udruženja odreaguju!

Takođe, nije jasno šta je izneto i dogovoreno na današnjem sastanku, s obzirom da ni sadašnji ministar poljoprivrede ni učesnici ovog sastanka nisu bili prisutni na sastanku u Kisaču, kada su bivši predstavnici Vlade Srbije pregovarale i predložile rešenja za predstavljene zahteve i probleme u poljoprivredi.

Kako smo saznali iz medija, nije bilo reči o uređenju robne berze, ni o nastavku odnosno daljem načinu rada Radne grupe za uređenje berze, što je jedan od prioritetnih problema i zahteva.

Postavlja se pitanje da li će članovi Radne grupe biti u istom sastavu, tako i Ana Brnabić, kao i da li je po tom pitanju neupućen i Dr Martinović.

Razumemo da je primopredaja ministarstva na neki način proces, ali ukoliko resorni ministar zaista želi da u potpunosti bude informisan, posebno o poslednjem dogovoru iz Kisača, smatramo logičnim da razgovara sa učesnicima tog sastanka, pa smo tako raspoloženi da pomognemo ministru u svakom trenutku po ovom pitanju. To je bio poslednji sastanak i važeći dogovor između Vlade Srbije i poljoprivrednika.

Neminovno je da ce poljoprivrednici biti nezadovojlni, već će biti ljuti i necemo ( nećete ) moci kontrolisati nezadovoljstvo poljoprivrednika kao što smo videli u po Berlinu , Parizu i Briselu. Što nije isključeno da neće biti i po Beogradu , Novom Sadu i drugim gradovima.

Udruženje poljoprivrednih proizvođača Subotice, Inicijativa za opstanak poljoprivrednika Srbije, Savez udruženja poljoprivednika Banata, Udruženje poljoprivrednika Aradac, i drugi ...

Zadovoljni ste sadržajem? Prijavite se za besplatan bilten!