Reklama
  • Agrovesti

Visoka cena kukuruza u Italiji daje novu šansu našim izvoznicima

ponedeljak, 13. mart 2023. 09:09

Italija / Srbija —

U godinama kada Srbija ima viška kukuruza za izvoz, pa budemo konkurentni sa cenom, izvozimo od 300 do 400 hiljada tona mesečno.

Najviše se izvozilo Dunavom za Rumuniju, u luku Konstanca. Poslednjih godina porastao je izvoz kukuruza za Italiju, a standardno tržište za srpski kukuruz su BiH, Albanija, Makedonija i Crna Gora.

U Rumuniji i Italiji moramo biti konkurentni sa svetskim cenama, dok za zemlje u okruženju možemo postizati više cene. Ovim želimo da ukažemo koliko je važno da se poveća domaća potrošnja kroz razvoj stočarstva ili industrije koja bi kukuruz prerađivala. U tom slučaju bi postizali bolju cenu kukuruza najmanje za 50€/t što znači veću zaradu u proseku 300-400 evra po hektaru.


U februaru je ostvaren negativan rekord, jer je izveženo svega 22.000 tona kukuruza.


Porast cene kukuruza u Italiji i pad u Srbiji otvara mogućnost pokretanju izvoza u martu. Trenutna cena kukuruza u Italiji je 318,5 €/t što je za 80-85 €/t više nego u Srbiji, a to je dovoljna razlika da pokrije troškove transporta i da ostane razlika za izvoznike. Ukoliko ne bude bitnih promena cene, realno je očekivati povećanje izvoza kukuruza u Italiju. S obzirom na to da u Srbiji i nema velikih viškova kukuruza, moguće je očekivati da se po okončanju nabavke repromaterijala za setvu smanji ponuda i da cenu na srpskom tržištu definiše potražnja za domaće potrebe.

Info Tim logistika

Zadovoljni ste sadržajem? Prijavite se za besplatan bilten!