Reklama
  • Agrovesti

Za eutanazirane svinje isplaćeno 3,3 milijarde iz budžeta

četvrtak, 28. mart 2024. 08:55

Srbija —

Prošle godine za obeštećenje na ime ubijenih svinja, u cilju sprečavanja širenja bolesti Afričke kuge svinja, isplaćeno je 3,3 milijarde dinara. Ova bolest je, prema podacima Uprave za veterinu, potvrđena u toku 2023. godine na ukupno 2.788 gazdinstava na teritoriji 53 opštine, u 15 upravnih okruga.

”Do 29. decembra prošle godine na području 48 opština u 15 upravnih okruga izvršena je odjava bolesti u 172 naseljenih mesta koja su bila proglašena zaraženim i ugroženim od afričke kuge svinja kod domaćih svinja“, navela je Uprava za veterinu u odgovoru Novoj ekonomiji.

U zaraženim gazdinstvima ukupno je u toku cele godine eutanazirano 78.242 svinja. Trenutna situacija, kako su naveli, ukazuje na smirivanje i stabilizaciju situacije, a od početka ove godine Afrička kuga svinja potvrđena je na teritoriji 12 opština i pet okruga, na 25 gazdinstava kod domaćih svinja.

”Poslednji slučaj AKS kod domaćih svinja je potvrđen 20. marta ove godine na teritoriji Podunavskog okruga, u opštini Smederevo“, navela je Uprava i dodala da je u zaraženim gazdinstvima uginulo i eutanazirano 1.475 svinja od početka godine.

Do 25. marta, rešenja o proglašenju AKS su aktivna u pojedinim opštinama u šest upravnih okruga (Mačvanski, Sremski, Podunavski, Braničevski, Zaječarski okrug i Grad Beograd), dok su 12. marta ukinuta jedina rešenja koja su doneta u 2024. godini zbog pojave AKS u Kolubarskom okrugu. AKS se prvi put pojavila 2019. godine u Srbiji, a vakcina za ovaj virus, ne postoji. Krajem godine, prema izveštajima iz sistema tržišnih informacija o poljoprivredi, registrovana bolest uticala je na vrlo slabu ponudu prasadi telesne mase do 15 kilograma tokom septembra.

Bolest se širi kontaktom zaraženih sa zdravim svinjama, ishranom svinja pomijama u kojima ima kontaminiranih ostataka hrane, kontaminiranom hranom, vodom, inficiranim krpeljima, odećom i obućom, kontaminiranim predmetima i opremom, prevoznim sredstvima, stajnjakom, leševima uginulih i zaklanih životinja, glodarima i insektima. Kako je navela Uprava, svinje ne treba hraniti pomijama, treba izbegavati pašno držanje svinja i sprečiti direktan kontakt sa divljim svinjama. Takođe, kako se dodaje, osobe koje su bile u kontaktu sa divljim svinjama moraju dobro oprati i dezinfikovati odeću i obuću, a prijava svake bolesne ili uginule domaće ili divlje svinje je obavezna nadležnom vetrinaru.

Nova ekonomija

Zadovoljni ste sadržajem? Prijavite se za besplatan bilten!