Reklama
  • Agrovesti

Žitounija: Kvalitetna pšenica iz Mađarske da bi izvozili brašno

utorak, 11. septembar 2018. 10:43

Novi Sad —

Žitounija, poslovno udruženje industrijskih mlinova, pekara i fabrika testenina, uputiće zahtev Vladi Srbije da se uveze pšenica iz Mađarske, kako bi se poboljšao kvalitet domaćeg namenskog brašna.

Kišni period, koji je trajao tokom vršidbe ovogodišnjeg roda pšenice, znatno je umanjio kvalitet hlebnog zrna. Međutim, struka kaže da na kvalitet ne utiču samo vremenske prilike već i ulaganje, kako proizvođača, tako i ulaganja otkupljivača, izvoznika, udruženja, piše Dnevnik.

"Žitounija će tražiti od Vlade Srbije da uvezemo iz Mađarske od 30.000 do 40.000 tona pšenice, po ceni od 22 -27 dinara za kilogram bez carine, kako bismo poboljšali kvalitet našeg namenskog brašna za izvoz. Na taj korak smo primorani, kako bismo održali postojeći nivo izvoza brašna u zemlje u okruženju", rekao je predsednik Žitounije Zdravko Šajatović.

Izvoznici su navodno dobili upozorenje od uvoznika iz Makedonije i Albanije koji su naveli da je srpsko brašno lošijeg kvaliteta od prošlogodišnjeg i da ne ispunjava njihove zahteve.

Dnevnik

Zadovoljni ste sadržajem?