Reklama
 • Najave događaja

Marš “Srbija bez GMO”

subota, 20. maj 2017. 07:32

U subotu 20. maja sa početkom u 11,00 časova, u Beogradu, Kragujevcu i Nišu, Društvo srpskih domaćina, Udruženje „Ko nam truje decu“ i Humanitarna organizacije „Zdrava Srbija“ organizuju “SRBIJA BEZ GMO – MARŠ PROTIV MONSANTA 2017”.


srbija-bez-gmo

U ime organizatora skup je najavio Prof. dr Miladin M. Ševarlić, narodni poslanik i autor teksta Deklaracije o GMO.

——

U ime Društva srpskih domaćina, Udruženja „Ko nam truje decu“, Humanitarne organizacije „Zdrava Srbija“ i brojnih drugih udruženja i organizacija, pozivam i molim Vas da informišete građane i učestvujete na skupu SRBIJA BEZ GMO – MARŠ PROTIV MONSANTA 2017, u SUBOTU 20. maja sa početkom u 11,00 časova, u jednom od tri svojevremeno prestona grada Srbije:

 1. Beogradu – sadašnjem glavnom gradu Srbije, na Trgu republike kod Spomenika knezu Mihailu;
 2. Kragujevcu – starom prestonom gradu Srbije, Veliki park kod Fontane; i
 3. Nišu – privremenoj prestonici Srbije tokom Austrougarske agresije u Prvom svetskom ratu, na Trgu kralja Milana.

Istovremeno, na Vašu pažnju dostavljam i tekst krovne Deklaracije o GMO i proizvodima od GMO, koji sam 5. maja 2017. godine predao za razmatranje i usvajanje Narodnoj skupštini Republike Srbije, kao i pesmu Ljubivoja Ršumovića pod naslovom ZAR ĆEMO DOZVOLITI.

Cilj moje inicijative je da Skupština RS donese odluku o sprovođenju REFERENDUMA O GMO, što je u skladu sa jednoglasnim opreljenjem svih odbornika u skupštinama 135 gradova i opština u Srbiji – od prve odluke o usvajanju Deklaracije o GMO u Skupštini grada Čačka (30. januara 2013. godine) do 135-te u Skupštini opštine Tutin (20. decembra 2016. godine), što čini 80% od ukupno 169 opština u gradova u Srbiji (bez podataka za AP KiM).

DEKLARACIJA O GENETIČKI MODIFIKOVANIM ORGANIZMIMA (GMO) I PROIZVODIMA OD GMO

Ne želimo GMO na teritoriji Republike Srbije

 1. Narodna skupština Republike Srbije zahteva doslednu primenu Zakona o genetičkim modifikovanim organizmima („Službeni glasnik Republike Srbije“, broj 41/2009; u daljem tekstu: Zakon o GMO) na teritoriji Republike Srbije.
 2. Narodna skupština Republike Srbije u okviru svojih ustavnih i zakonskih nadležnosti u vezi sa korišćenjem ili upravljanjem zemljištem i drugim proizvodnim resursima i organizovanjem poljoprivredne proizvodnje, prerade i prometa poljoprivredno-prehrambenih proizvoda, neće da donosi zakone ili druga akta kojima se dozvoljava uvoz, gajenje, prerada i promet GMO i proizvoda od GMO na teritoriji Republike Srbije.
 3. Narodna skupština Republike Srbije se obavezuje da će, u slučaju da Vlada Republike Srbije dostavi predlog za izmenu i dopunu Zakona o GMO (2009) ili predlog novog Zakona o GMO u cilju dozvole uvoza, gajenja, prerade i prometa GMO i proizvoda od GMO na teritoriji Republike Srbije, prethodno da donese odluku i sprovede referendum sa pitanjem: „Da li ste »ZA« ili »PROTIV« uvoza, gajenja, prerade i prometa GMO i proizvoda od GMO na teritoriji Republike Srbije?“
 4. Narodna skupština Republike Srbije podržava sve aktivnosti državnih i drugih organa i organizacija, kao i medijskih kuća kao što su stručna predavanja, obrazovne emisije i rasprave, kao i druge obrazovne programe namenjene široj javnosti, poljoprivrednicima i drugim učesnicima u organizovanju proizvodnje, prerade i prometa poljoprivredno-prehrambenih proizvoda kako se ne bi odlučili za nelegalni uvoz, gajanje, preradu i promet GMO i proizvoda od GMO.
 5. Narodna skupština Republike Srbije očekuje od svih državnih organa i političkih stranaka, pokreta i udruženja zalaganje za doslednu primenu Zakona o GMO i odgovarajućih podzakonskih akata radi onemogućavanja nedozvoljenog gajenja i prometa GMO i sprečavanja mogućih štetnih posledica GMO i proizvoda od GMO na zdravlje stanovništva i zagađivanje životne sredine u Republici Srbiji.
 6. Narodna skupština Republike Srbije zahteva da se Zakon o GMO dosledno sprovodi i da državni organi redovno kontrolišu stanje na terenu i o tome izveštavaju nadležne državne organe i javnost.
 7. Narodna skupština Republike Srbije traži od JMU RTS i JMU RTV i drugih sredstava informisanja da redovno i objektivno informišu javnost o primeni Zakona o GMO i rezultatima istraživanja u svetu o štetnim posledicama gajenja i upotrebe GMO i proizvoda od GMO, a od uredništava informativnog i naučnog programa izradu naučno-obrazovnih emisija i televizijskih rasprava na kojima bi se sučeljavala mišljenja i ukrštale činjenice o uticaju GMO na život i zdravlje ljudi i životinja, kao i uticaja na bezbednost i očuvanje životne sredine i ekonomsku stabilnost države.
 8. Narodna skupština Republike Srbije poziva sve gradove i opštine u Republici Srbiji čije su skupštine gradova i opština usvojile Deklaraciju o GMO, da se udruže u „Savez SRBIJA BEZ GMO“ radi pristupanja Saveza Evropskoj konferenciji regiona bez GMO - European Conference of GMO-free Regions.

Ostavimo zemlju naših predaka našoj deci bez GMO!

S poštovanjem,
Prof. dr Miladin M. Ševarlić
Autor teksta Deklaracije o GMO