Reklama
  • Najave događaja

Hrana za Evropu 2018.

Tradicionalno, već osmi put za redom organizuje se Forum „HRANA ZA EVROPU" koji će se održati pod radnim nazivom „AUTOHTONA SRBIJA U DIGITALNOM VREMENU“. Forum je zakazan za 13. decebar kada će se u Vrdniku okupiti najeminentniji predstavnici izvršne vlasti, privrede, struke i nauke

Organizatori Foruma su Ekonomski institut iz Beograda i Društvo agrarnih ekonomista Srbije, uz podršku projekta ENABLE.EU. i Saveza poljoprivrednih inženjera i tehničara Srbije.

2018-hrana-za-evropu

Posle niza tema koje su pokrenute na prethodnih sedam Foruma, ove godine organizatori žele posebno da istaknu tri teme. Prva je očuvanje sortne baštine Srbije. Druga je pametna poljoprivreda, a u cilju podizanja agrarne proizvodnje na više faze prerade. I treća, podvlačenje značaja agroprivrede u energetskoj tranziciji u Srbiji.

U prvom delu, pored obraćanja organizatora Foruma, predviđen je i pogled izvršne vlasti na navedene teme, i to od najpozvanijih za to, ministra poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede i pokrajinskog sekretara za poljoprivredu, vodprivredu i šumarstvo.

U drugom delu želimo da investicije u agroprivredu Srbije osvetlimo iz nekonvencionalnog ugla. Prvo, da li su investicije same po sebi dovoljne? I drugo, da ukažemo na značaj preduzetničkog pristupa i veću hrabrost mladih i obrazovanih da „uzmu stvar u svoje ruke“.

Treći deo Foruma posvećujemo investitorima u sprskoj agroprivredi. Ujedno je reč o stalnim prijateljima i partnerima Foruma, koji svojim rezultatima i planovima svedoče da Srbija ima potencijal da već u srednjoročnom periodu udvostruči bruto vrednost agrarne proizvodnje.

Četvrti deo posvećujemo bezbednosti hrane, kao nužnom uslovu, bez obzira da li je reč o autohtonim sortama u ratarstvu, povrtarstvu, stočarstvu, proizvodnji alkoholnih pića ili digitalnoj poljoprivrednoj proizvodnji.

Peti deo posvećujemo energetici u agroprivredi. Ekonomski institut, kao deo konzorcijuma 11 zemalja, učestvuje u projektu pod nazivom “ENABLE.EU: Enabling the Energy Union through understanding the drivers of individual and collective energy choices in Europe”, u okviru Horizon 2020 programa.

Naše nalaze želimo da izložimo sudu javnosti i razmenimo ih sa predstavnicima resornog ministarsva, i kompanijama koje su uspele da naprave sinergiju između agroprivrede i energetike, kao i da analiziramo domaća iskustva i predloge.

 TEME (PANELI)

 

DA LI SU INVESTICIJE SAME PO SEBI DOVOLJNE?

INVESTITORI U SRPSKOM AGROBIZNISU

OD AUTOHTONE DO DIGITALNE PROIZVODNJE, ALI BEZBEDNO

DOPRINOS AGROPRIVREDE ENERGETSKOJ TRANZICIJI

Andrea Vuković