Reklama
  • Stav

Javite Ministarstvu …

sreda, 5. jun 2024.

... da je zatvoren logor na Golom otoku, drugarica Milka Planinc stavljena ad akta a u međuvremenu je i srušen Berlinski zid!

U našoj medijskoj zbilji, iz dana u dan, novinari širom Srbije suočavaju se sa najrazličitijim izazovima. Ali postoji jedna konstanta koja im svima redovno razvedri dan - saopštenja Ministarstva poljoprivrede. O da, ta divna, velika umetnička dela u proznom formatu!

Već na prvi pogled, jasno je da je služba za odnose sa javnošću (kako to profi zvuči, a?!) Ministarstva poljoprivrede posvećena stvaranju saopštenja koja kao da su izašla iz mašte nekog ko je previše opsednut administrativnom terminologijom. Skoro svako saopštenje predstavlja pravu odu generalizaciji, umetničkim zamajavanjima i, naravno, ničemu konkretno.

I ovo poslednje, poslato danas, nafilovano je sledećim bravurama (CITIRAM): izazovi, razmatranja, suočavanja, prevazilaženja, međusobno poštovanje i razumevanje, temeljno sagleda situacija, ...

Čitalac ni u naluđim snovima ne može da nasluti o čemu se radi. A Ministar se sastao sa predstavnicima sedam udružena (pretežno stočara). Dođe mu kao Sneguljica i sedam patuljčića. A u saopštenju se nigde ne pominje mleko, meso, subvencije, ...

Za početak, to saopštenje (kao i prethodna) pravi je raj za ljubitelje opštih mesta. Administrativna terminologija je dozvoljena, ali je ovde dovedena do savršenstva. Uostalom, pažljivo pročitajte ...

Kabinet ministra

SAOPŠTENjE ZA MEDIJE

Održan sastanak ministra Martinovića sa predstavnicima sedam udruženja poljoprivrednika Srbije

Sastanak ministra poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede dr Aleksandra Martinovića sa predstavnicima sedam udruženja poljoprivrednika Srbije održan je danas u Vladi Republike Srbije.

Ministru su tokom sastanka poljoprivrednici ukazali na izazove sa kojima se suočavaju i razmatrani su budući koraci u pravcu njihovog prevazilaženja.

„Mi smo na veoma zahtevnom evropskom i svetskom tržištu, svaka država pomaže svojim poljoprivrednicima da se izbore sa problemima, to čini i Srbija. Ministarstvo kojim rukovodim ima nastojanje da, u skladu sa mogućnostima, odgovori na vaše zahteve, ali je samo uz međusobno poštovanje i razumevanje, i u saradnji svih zainteresovanih strana, moguće doneti sistemska rešenja koja će dati rezultate“, poručio je Martinović.

Ministar je naglasio da država ulaže značajna sredstva u poljoprivredu, više

nego ikada ranije, ali da nije moguće sve probleme odmah rešiti. Zbog toga je, kako je naveo, ključno da se saslušaju svi predlozi, zahtevi i ideje poljoprivrednika i da se nastavi sa dijalogom.

Dodao je da će u okviru Ministarstva biti temeljno sagledana situacija, ali da je najvažnije da se prioriteti zajednički odrede i da se, u skladu sa tim, postupa.

Ministarstvo poljoprivrede će, naglasio je Martinović, ostati pouzdan partner za razgovor. ... (i tako dalje, dalje, najdalje, ...)

Cenim da bi ekipa koja je sastvljala saopštenje CK SKJ nakon Brionskog plenuma '66 (kada je "šutnut" Ranković) ovde mogla da hvata beleške.

Jedna od najlepših karakteristika ovih saopštenja je ta da je izuzetno teško dokučiti kome su ona zapravo namenjena. Da li ih pišu za agronome? Za seljake? Ili možda za sve one koji, u nedostatku boljeg čitanja, uživaju u verbalnoj gimnastici? Sa svakim pročitanim saopštenjem sve smo bliži saznanju da oni zapravo ne ciljaju nikog određenog, već šire misteriozni oblak informacija koje su slične kugi - šire se svuda, ali niko ne zna kako da ih se reši.

Naravno, tu su i potpisnici. Ili bolje rečeno, tu nisu potpisnici - saopštenja nisu potpisana. Osoba koja je napisala ovu genijalnost ostaje skrivena u senci, kao Robin Huda iz birokratije, štiteći svoj identitet, ali ne i pravopis. Taj anonimni heroj nas obasjava svojim rečima, a mi ostajemo u čudu, pitajući se ko je taj čovek ili žena s darom za skladanje ovakvih saopštenja.

Možda najbolji deo svakog saopštenja jeste činjenica da ni jedno od njih ne daje nikakve konkretne podatke. Kao da se uveseljavamo zagonetkom.

Novinari su, naravno, vešti u tumačenju ovih besmislenih saopštenja. Pronalaženje bilo kakve korisne informacije u njima je poput traganja za iglom u plastu sena, ali s vremenom, razvili su svoje veštine do savršenstva. Ipak, ne prođe dan da ne pročitaju novo saopštenje koje ih baci u blago stanje panike – kako da ovo preformulišemo do te mere da izgleda kao da išta konkretno piše?

Hejtovanje saopštenja Ministarstva poljoprivrede polako postaje nacionalni sport među novinarima. Možda je vreme da se održi i takmičenje u prepoznavanju najopštijeg saopštenja godine ili da se makar uvede neka Nagrada za Najkreativnije Korišćenje Besmislenih Fraza.

U svetu u kome su informacije ključne, gde je jasnoća češće izuzetak nego pravilo, jedno je sigurno - Ministarstvo poljoprivrede daje sve od sebe da nas ostavi u stanju blaženog neznanja. Zato, sledeći put kada uhvatite saopštenje u kome se spominje "transparentan dijalog između aktera", samo se nasmešite i znajte da ste upravo pročitali novu epizodu književnog serijala koji nikada ne dosadi.

Šteta što je Monty Python rasformiran. Ovde bi bilo materijala za ceo serijal. A tek za Domanovića, Steriju ili Nušića?

 

Poljoprivreda.info

Đorđe Simović

Poljoprivreda.info

Javite Ministarstvu …

Zadovoljni ste sadržajem? Prijavite se za besplatan bilten!