Reklama
Majčina dušica

Lekovito bilje
Majčina dušica

Koristi se za unutrašnju upotrebu u obliku čaja protiv: Proliva, lošeg varenja i nadimanja; Bolesti disajnih puteva (bronhitis, astma, emfizem) jer rastvara sluz i olakšava iskašljavanje; Neuredne menstruacije i belog pranja; Depresije u obluku čajnog napitka koji vraća dobro raspoloženje; Alkoholizma, jer se veruje da "ubija" volju za alkoholom; Koristi se i spolja protiv: Napetosti i nervoza različitog porekla u obliku kupki; Reumatičnih bolova u obliku tolih kupki i ulja za utrljavanje.
Gavez

Lekovito bilje
Gavez

Sakuplja se gornja polovina stabljike posle cvetanja, u periodu od aprila do septembra. U narodu se vekovima uspešno koristi za lečenje reume, kostobolje i svih bolesti zglobova. Pospešuje brzo zarastanje rana i regeneraciju tkiva. Čaj je efikasan lek kod bronhitisa, oboljenja digestivnog trakta (organa za varenje), i hemoragija u digestivnom tubusu.
Lincura

Lekovito bilje
Lincura

Poboljšava varenje, podstiče rad želuca, jetre, žuči, pomaže kod manjka apetita. Pošto je u prirodi ima sve manje, stavljena je pod zakonsku zaštitu na osnovu Naredbe o zaštiti biljaka kao prirodnih retkosti. Treba je gajiti u planinskim predelima.
Matičnjak za smirenje

Lekovito bilje
Matičnjak za smirenje

Sporadično je rasprostranjena, uglavnom na međama i u okolini sela, a gaji se u baštama, oko košnica (medonosna je) i plantažno. Deluje umirujuće, opušta glatku muskulaturu i ima blaga antiseptička svojstva. Koristi se sam ili u čajnim mešavinama protiv nesanice, nervoze, migrene, ali i u slučaju poremećaja varenja, grčeva i nadutosti.
Divizma

Lekovito bilje
Divizma

Deluje na zapaljenje disajnih puteva i ublažava suvi kašalj koji se javlja uveče i noću. Preporučuje se i protiv astme, otežanog disanja, drhtanja, nervoze, smetnji u srčanom ritmu, bolova u želucu i neuralgija. Olakšava i izlučivanje mokraće i znoja. Oblozi od ovog čaja su blagotvorni za gnojne rasne, otoke, čireve, mokre lišajeve i druga kožna oboljenja. U kozmetici se primenjuje za negovanje kože, a u proizvodnji pića za aromatizovanje likera.
Crna jova: plodovi najbogatiji taninima

Lekovito bilje
Crna jova: plodovi najbogatiji taninima

Svi delovi biljke sadrže tanine, ali su njima najbogatiji plodovi, gde ih ima oko dva odsto. Sadrži i emodin i malo masnog ulja. Koriste se kao adstringent kod stomačnocrevnih bolesti i zaustavljanja krvarenja iz usta i desni. Crna boja koja se dobija od šišarki koristi se za bojenje tkanina.
Hrast lužnjak

Lekovito bilje
Hrast lužnjak

Kora hrasta služi kao sredstvo koje steže i dezinfikuje, ulazi u sastav raznih mešavina čajeva. Droga služi i kao antiseptik, a po potrebi i kao antidot pri trovanju alkaloidima i teškim metalima. U kožarskoj industriji se koristi kao važna štavna sirovina. Hrastova kora je sastojak čaja za ispiranje. Spolja se primenjuje u obliku dekokta za kupke i obloge protiv reumatizma.
Druga berba lišća lijandera

Lekovito bilje
Druga berba lišća lijandera

Cveta od juna do oktobra. Lišće se bere dva puta u toku vegetacije: u proleće (april - maj) i u jesen (oktobar - novembar) odsecanjem zelenih grančica sa kojih se skida. Sme da se upotrebljava samo pod lekarskom kontrolom.
Kupina - beru se mladi i zdravi listovi

Lekovito bilje
Kupina - beru se mladi i zdravi listovi

Kupina je stari lek koji su cenili još Grci i Rimljani. Plodovi kupine deluju blago laksativno u obliku sirupa, a kupinovo vino je dobro sredstvo za jačanje, i preporučuje se malokrvnim osobama. Često se koristi kod prehlada, kašlja, šećerne bolesti. Upotrebljava se kao antiseptik u terapiji angine, faringitisa, gingivitisa, za rane i kožne bolesti, kao i za ispiranje usta u slučaju upale sluzokože.
Metvica se bere u punom cvetu

Lekovito bilje
Metvica se bere u punom cvetu

Destilacijom pomoću vodene pare dobija se etarsko ulje u kojem ima 70-80 % ketona pulegona (pored malo mentola i mentona) koji ulju daju karakterističan miris. Pulegon iz ulja služi kao sirovina za sintezu mentola. Etarsko ulje metvice ima primenu u industriji jeftinih sapuna, uopšte u proizvodnji higijenskih i kozmetičkih preparata.