Reklama
Novi izgled FloraHolland-a

Hortikultura
Novi izgled FloraHolland-a

Oštra konkurencija na tržištu, kao i bum e-trgovine prisilio je menadžment FloraHolland-a da promeni korporativni identitet ali i poslovnu strategiju.
U potrazi za pravom biljkom

Hortikultura
U potrazi za pravom biljkom

Kada krenete u potragu za pravom biljkom koja će oplemeniti vaš dom ili poslovni prostor, pre toga razmislite koje biljke želite, koliko imate vremena da se posvetite njihovom gajenju i kakve uslove ste u mogućnosti da pružite.
Jesenji radovi u vrtu

Hortikultura
Jesenji radovi u vrtu

Za orezivanje žive ograde izaberite oblačan dan i to rane jutarnje ili kasne popodnevne časove. Redovno uklanjajte korov i opalo lišće koje se nalazi na dnu stabla. Sobne biljke koje su preko leta bile na otvorenom unesite u zatvoren prostor zbog hladnijih noći, ali bez prihranjivanja. Pre samog unošenja detaljno pregledajte biljke: ukoliko primetite promene na listovima ili u pazuhu lista uz stablo treba ih tretirati nekim od pesticida.
Ruže

Hortikultura
Ruže

Sadnja mora biti duboka, odnosno moraju se posaditi tako da je kalemljeni deo 5-6 cm ispod površine zemlje. Na taj način se štite od mraza, ali i od vreline sunca koja ih može oštetiti. Za različite grupe ruža potrebna su različita orezivanja, ali osnovno je da se orezivanjem starih, tankih i bolesnih grana ruže podmlađuju i bivaju jače.
Samoniklo cveće za predivan buket

Hortikultura
Samoniklo cveće za predivan buket

Gradske dame su postale robinje kako modnih, tako i trendova u aranžiranju cveća, izbor cveća im je sužen, te bukete od uvoznog cveća plaćaju veoma skupo. Od samoniklog cveća mogu se izrađivati jednostavnije cvetne kompozicije, ali i ekstravagantni i jedinstveni buketi koji su neponovljivi i unikatni.
Čuvarkuća

Hortikultura
Čuvarkuća

Raste na krovovima kuća, bedemima, stenama. Čuvarkuća i danas nije potpuno istražena biljka i uglavnom se koristi u narodnoj medicini. Od lekovitih materija sadrži: tanin, sluz, smolu, kalcijev malat, masno ulje, mravlju i jabučnu kiselinu.
Viridarium Hungary

Hortikultura
Viridarium Hungary

Viridarium je jedinstven projekat ove vrste koji čini dostupnim vrhunske proizvode italijanskog cvećarstva i baštovanstva. Asortiman, kvalitet, poslovnost i vrhunska usluga sastavni su deo projekta razvijenog u saradnji sa lokalnim, mađarskim partnerom i to je prvi pravi susret tržišta Centralne i Istočne Evrope sa ponudom italijanskog cvećarstva.
Javor

Hortikultura
Javor

Kod javora su karakteristični njegovi listovi raznih oblika, koji su privlačni svojim jarkim bojama u letnjem periodu, a naročito su izražajni u jesen. Sve male - niske vrste javora podnose vlažno, humusno zemljište i zasenjeno mesto s ujednačenom temperaturom.
Gajenje oraha u drvoredima

Hortikultura
Gajenje oraha u drvoredima

Posebno je značajno podizanje drvoreda oraha u Vojvodini, gde je štetno dejstvo vetra na ratarske useve i uslove življenja veliko i stalno se povećava. Poznato je da su prinosi ratarskih kultura u pojasu vetrozaštitnog drvoreda veći za 5-10%, a sušnih godina i do 15%.
Ligustrum – pionir žive ograde

Hortikultura
Ligustrum – pionir žive ograde

Ligustrum vulgare je samonikla vrsta, s krutim uspravnim rastom. Ova vrsta je vrlo dobra za rezane živice, koje ostaju relativno dugo niske. Ligustrum je skroman u odnosu na zemljište. Za gustu živicu mora se godišnje najmanje dva puta orezivati i to u proleće i u jesen. Razmnožava se vrlo lako zelenim reznicama.