Reklama
  • PIS - aktuelna zaštita bilja

(14.11.2023.) Zaštita pšenice i ječma od štetočina

utorak, 14. novembar 2023. 20:36

Vojvodina —

Na području Vojvodine usevi ozimih strnih žita koji su posejani u poslednjoj dekadi oktobra nalaze se u fazama od nicanja do prvih razvijenih listova. Setva se polako privodi kraju.

Na području centralne Srbije setva ozimih strnih žita usled nedostatka vlage obavljena je na jako malom procentu planiranih površina i ti usevi su u početnim fazama rasta. U ovom delu naše zemlje na najvećem delu planiraih površina, setva se tek očekuje u narednom periodu.

U poniklim usevima pšenice i ječma se registruje prisustvo lisnih vaši cikada - dominantno vrste Psammotettix alienus. Pored direktnih šteta koje prouzrokuju svojom ishranom na biljkama, lisne vaši1 i cikade2 su značajne kao prenosioci fitopatogenih virusa (virusa iz grupe žute patuljavosti ječma1, virusa kržljavosti pšenice2).

Trenutni uslovi u proizvodnji sa visokim dnevnim temperaturama pogoduju povećanoj aktivnosti lisnih vaši i cikada što povećava i rizik od zaraze mladih biljaka virusima. Ukoliko dođe do zaraza virusima u početnim fazama razvoja biljaka štete mogu biti veoma velike.

U početnim fazama razvoja strnih žita prag štetnosti za lisne vaši je jedna ili više vaši na 10 % biljaka (EPPO Standard PP2/11(1)).

Prag štetnosti za cikadu P. alienus nije definisan po EPPO standardu niti u našoj zemlji, ali u zemljama u okruženju on iznosi 5 cikada/m2.

Proizvođačima se preporučuju redovni pregledi poniklih useva pšenice i ječma na prisustvo štetočina i po postizanju pragova štetnosti primena nekog od registrovanih insekticida:

Preparat Aktivna materija Doza
Decis 2,5 EC, Konfuzija, Polux, Decaguard 25 EC  deltametrin 0,2-0,3 l/ha
Decis expert deltametrin 0,075 l/ha

Apelujemo na poljoprivredne proizvođače da obrate pažnju i na prisustvo aktivnih rupa od glodara. O pragovima štetnosti i merama kontrole više na linku.

Prognozno-izveštajna služba zaštite bilja

Zadovoljni ste sadržajem? Prijavite se za besplatan bilten!