Reklama
  • Stav

Agrosajmovi žrtve virusa. Prehrambeni sektor kuburi sa logistikom

utorak, 10. mart 2020.

Širenje koronavirusa (Covid-19) uticalo je na odgađanje nekoliko međunarodnih poljoprivrednih događaja, dok organizatori drugih pažljivo prate situaciju. Globalno sektor hrane trenutno najviše problema ima sa logistikom. Drugim rečima, hrane ima, ali je zastoj u njenom dostavljanju.

“Dođu tako vremena kad pametan zaćuti, budala progovori …”. Kosač globalno odnosi sve više života među rizičnim grupama, više je zaraženih, cela Italija je u karantinu. Kod nas umesto da pametni i stručni progovore, budale su se izređale kao na traci. Verujem da ste se o preventivi već dobro informisali, a ova pošast će biti, nažalost, i dobar test za našu administraciju koliko je spremna da se nosi sa globalnim izazovima. Jedno je sigurno, ovo štivo koje čitate kratko će biti aktuelno pošto se situacija menja iz dana u dan. A sad o ekonomiji.

Globalno, avio kompanije i sektor turizma zbirno do sada beleže gubitke koje se mere stotinama milijardi evra. Pada vrednost akcija na svetskim berzama. Otkazuju se koncerti, sportske priredbe i drugi javni skupovi. Sve je manje ljudi u restoranima i kafeima.

Strahovanje od virusa dovelo je u žarištima zaraze do pražnjenja prodavnica, a najznačajniji globalni sajtovi posvećeni poljoprivredi, prehrambenoj industriji i trgovini ukazuju na to da ceo sektor trenutno najviše problema ima sa logistikom. Drugim rečima, hrane ima, ali je zastoj u njenom dostavljanju.

Organizacija za ekonomsku saradnju i razvoj OECD već sada upozorava da bi globalni ekonomski rast ove godine mogao biti prepolovljen a mnoge zemlje bi mogle upasti u recesiju. Ova organizacija saopštilaje da bi rast globalnog BDP-a ove godine mogao pasti na svega 1,5% što je gotovo polovina od 2,9% koliko se prognoziralo pre epidemije.

Širenje koronavirusa (Covid-19) uticalo je na odgađanje nekoliko međunarodnih poljoprivrednih događaja, dok organizatori drugih pažljivo prate situaciju.

Recimo, događaj koji je trebalo da bude organizovan krajem marta 2020. u Bangkoku na Tajlandu, pod nazivom „Victam and Animal Health and Nutrition Asia 2020“, odgođen je za 9. do 11. jul zbog virusa. Organizatori su svoju odluku zasnovali na poslednjem izveštaju Svetske zdravstvene organizacije (SZO) u kome se procena rizika za regionalni i globalni nivo promenila iz visokog u vrlo visok. Oko 80% izlagača složilo se da je odlaganje događaja najbolje rešenje i potvrdili su odluku da svoje učešće presele za jul 2020. godine, nadajući se da će se situacija poboljšati u narednih nekoliko meseci.

Drugi događaj koji bi mogao da oseti efekat Covid-19 je 12. izdanje Evropskog simpozijuma o zdravlju svinja (ESPHM) , koji bi trebalo da  se održi u Bernu, Švajcarska u maju 2020. U saopštenju za štampu organizatori saopštavaju da pažljivo prate situaciju.

Takođe je odgođen “VIV MEA 2020” u Abu Dabiju. Ovaj događaj, koji je uglavnom bio usredsređen na proizvodnju i preradu mlečnih proizvoda, odložen je za 31. avgust umesto da bude održan sredinom marta 2020. godine.

Najveći i najvažniji vinski susret u Evropi sajam ProWein u Dizeldorfu u Nemačkoj odložen je zbog epidemije koronavirusa. Vest je pogodila celokupni vinski sektor u svetu, pa tako i naše vinare koji su planirali ambiciozan nastup u Nemačkoj. Sajam je trebalo da bude održan od 15-17. marta u Dizeldorfu. Pre odlaganja sajma ProWein, odlučeno je da bude odloženo i azijsko izdanje ove manifestacije koja je trebalo da se održi od 31. marta do 3. aprila u Singapuru. Nakon odlaganja sajma ProWine odlučeno je da se odloži još jedan od najvećih svetskih sajmova vina, vinogradarstva i opreme Vinitaly 2020 u Veroni. Zbog opasnosti od širenja korona virusa početak sajma je odložen za 14. juni. Kada već spominjem vino da podsetim da je planirano da Treći Novosadski salon vina ove godine bude održan 3. i 4. aprila u hotelu “Park” u Novom Sadu. Na manifestaciji koja se predhodnih godina svrstala među najznačanije vinske događaje u Srbiji i regionu, prijavilo se 70 odabranih vinskih kuća. Organizatori, za sada, ne planiraju da ga otkažu.

Poljoprivredni sajam je manifestacija od koje, doslovno, živi Novosadski sajam. Ona donese najviše novca ovoj kući. Od nje dobro prihoduje i Novi Sad. Organizatori godinama napominju da na dinar zarađenog novca Novosadskog sajma od najveće smotre agrara u jugoistočnoj Evropi Novi Sad prihoduje pet dinara. Ovogodišnji, 87. Po redu trebalo bi da se održi od subote, 16. do petka, 22. maja. Ovo je deo godine kada se najviše ugovara prodaja izložbenog prostora. Iz ove kuće još nema nikakvih informacija koje bi povezale epidemiju koronavirusa i probleme u organizaciji sajma.


Počeo sam od logistike i sajmova. Nažalost, to je samo početak.

Poljoprivreda.info

Đorđe Simović

Poljoprivreda.info

Agrosajmovi žrtve virusa. Prehrambeni sektor kuburi sa logistikom

Zadovoljni ste sadržajem? Prijavite se za besplatan bilten!