Reklama
  • Stav

Kako da, po zakonu, ostanete bez dedovine za 5 dana?

ponedeljak, 29. novembar 2021.

Pitanje koje svakog dana, čini mi se, postavljam sebi čim otvorim oči – Šta su danas smislili?. Pa kada saznam odgovor, nastavljam sa Neće valjda?, a nadolazeće vreme pokazuje da – HOĆE!

Pitanje iz naslova se može linkovati sa onom narodnom igrom reči, a u vezi sa ratom:

„Neki ĆETE da izginete, a neki ĆEMO da ostanemo živi.“

Dakle, neki, koji su blizu vatre (vladajuće), ostaće ogrejani i ne moraju da brinu za svoju imovinu. U državi u kojoj su gotovo svi standardi porušeni kao čunjevi na kuglanju naravno da smo zabrinuti. Pitanje koje svakog dana, čini mi se, postavljam sebi čim otvorim oči – „Šta su danas smislili?“. Pa kada saznam odgovor, nastavljam sa „Neće valjda?“, a nadolazeće vreme pokazuje da – HOĆE!

Šta je izmenjeno u Zakonu o eksproprijaciji?

Ovih dana se digla „kuka i motika“ na izmene zakona o eksproprijaciji. Naime, dosadašnji Zakon predviđao je da javni interes u vezi sa eksproprijacijom može da se utvrdi samo za izgradnju objekata javne svojine poput saobraćajnica, škola i bolnica. Ovaj Zakon je smetao vlastodršcima za projekat „Beograda na vodi“ pa su, za tu prigodu, napravili poseban zakon. Da ne bi za svaku želju stranih investitora pravili novi zakon, izmenili su postojeći tako da sada Vlada može da za, doslovno, svaki projekat kaže da je od javnog interesa. Srpski rečeno, ako vlastodršcima za oko zapadne vaša imovina, ona može biti prisvojena po hitnom postupku. Za pet dana. Taman da spakujete stvari.

Kolonija „à la carte“

Ovih dana sam čuo pametno promišljanje ekonomiste Nebojše Katića. Nazvao je Srbiju kolonijom „à la carte“. Da parafraziram, on je rekao da je u istoriji kolonizacije osvajač morao prvo da porobi neku zemlju, pa tek potom da izgradi luke, pruge, rudnike. Kaže da danas stranci kolonizuju Srbiju po principu „à la carte“. Kažu, „Ovde hoću prugu, ovde put, ovde zemljište za pogon.“ Vlastodršci se utrkuju da im obezbede, pride, potpunu infrastrukturu za te pogone, plate za radno mesto sa po 2, 3, 5 pa i 9.000 evra, a sužnjima koji se tamo zaposle ukinu svaki sindikalni oblik organizovanja, kao i mnoga prava koje radnici imaju u iole „normalnim“ zemljama. Kako uostalom tumačiti poziv sa čela kolone od pre nekoliko godina „strani investitori, dođite u Srbiju. Nigde nećete dobiti jeftinije radnike.“

Sa Neptuna se jasno vidi da je izmena Zakona o eksproprijaciji u prvom redu „sklepana“ zbog rudnika litijuma. Ako im prođe Jadar i Rađevina, nastaviće se u Gornjoj Dobrinji, Pranjanima i ko zna gde?

Možda je ovo naša „crvena linija“. Ako vlastodršcima koji su marionete u rukama krupnog kapitala prođe ovaj pakleni plan, možda kao nacija i nismo ni zaslužili da opstanemo. Oskar Poćorek sigurno ne bi Ceru napravio ono što se sada sprema ovoj planini. Ne bi bilo dobro da zažalimo što ga pre 100 godina nismo dočekali hlebom i solju.

Poljoprivreda.info

Đorđe Simović

Poljoprivreda.info

Kako da, po zakonu, ostanete bez dedovine za 5 dana?

Zadovoljni ste sadržajem? Prijavite se za besplatan bilten!