Reklama
  • Agrovesti

Dizel, alat i ostale vrednosti na salašima na meti kradljivaca

sreda, 15. mart 2023. 08:22

Subotica —

Od početka godine, prema podacima subotičke policije, sedmoro poljoprivrednika prijavilo je da su pokradeni. Poljoprivrednim gazdama uglavnom se krade nafta iz radnih mašina, alat i čini veća materijalna šteta.

Seku se ograde i razvaljuju magacini. Subotički ratari tvrde da je mnogo više oštećenih, jer ima i onih koji krađu nisu prijavili. Po njihovoj proceni iz rezervoara traktora koji su trebali da izađu na njive, na nelegalno tržiše dospelo je između 10 i 15 hiljada litara nafte.

”Kada smo završili sa poljoprivrednim radovima prošle jeseni hteo sam da uvedem nadzorne kamere, ali su mi rekli da je reč o osetljivim kablovima i da to ostavim za toplije vreme. Tako sam samo postavio reflektore, a pošto sam čuo da se dešavaju krađe u okolini, umesto u kući u gradu, spavao sam na salašu. I pored toga nisam ništa čuo u noći kada su me pokrali jer je magacin udaljen oko 200 metara od kuće”, kaže Josip Vojnić.

Ovaj ratar koji obrađuje oko 200 hektara zemlje u traktorima i kombajnima imao je spremljenu naftu za početak setvenih radova. Umesto na njivi, 1.500 litara nafte završilo je na crnom tržištu. Vojnić priča da je tek na insistiranje njegovog poznanika koji ga je posetio u vreme uviđaja, policija uzela otiske, da mu je hangar sa mašinama bio obijen, što sve, zajedno sa velikom količinom nafte koja mu je odneta, govori da su lopovi znali šta i gde traže i došli pripremljeni. Ivan Mandić ima salaš izvan naselja Mala Bosna gde mu žive majka i sestra, a njegovo imanje je tik uz fabriku stočne hrane koja je dobro pokrivena nadzornim kamerama.

Ipak, to nije sprečilo kradljivce da uđu na njegov posed tako što su isekli žicu kojom su njive ograđene, i potom još iseku limena vrata magacina.

„Meni je celo imanje ograđeno i pod ključem, a odneli su mi oko 500 litara nafte, alata u vrednosti od hiljadu evra i načinili štetu na ogradi. Policija je izašla, načinila zapisnik i nikakvu povratnu informaciju nisam dobio”, kaže Ivan Mandić.

Skupovi poljoprivrednika održani su i u naselju Verušić, na koji je pozvana policija, ali i u naselju Mala Bosna gde su sami ratari raspravljali o ovim učestalim krađama.

Miroslav Matković, predsednik Skupštine Udruženja poljoprivrednih proizvođača Subotice, kaže da su ratari nezadovoljni, jer smatraju da policija ne čini dovoljno da ih zaštiti, uviđaji se ne rade temeljno pod izgovorom da je reč o istoj bandi, a da pri tome, iako ove krađe traju već više meseci, nema ni naznaka da su na tragu lopovima.

Politika

Zadovoljni ste sadržajem? Prijavite se za besplatan bilten!