Reklama
  • Agrovesti

Istraga o zlostavljanju sezonskih radnica

petak, 1. jun 2018. 09:08

Španija —

Preko 18.000 žena, od kojih je većina iz Maroka i Rumunije, pristižu u provinciju Huelva kako bi brale jagode u ogromnim plastenicima Andaluzije. U ovom regionu svake godine se proizvede se preko 300.000 tona jagoda. U 2017. godini Španija je izvezla jagode u vrednosti od 600 miliona evra.

Međutim, nije sve idealno.

Gradski savet u Andaluziji je zatražio da se sprovede istraga o seksualnom zlostavljanju i eksploataciji ženskih sezonskih (i migrantskih) radnika nakon što su reportaže u nemačkom magazinu Correctiv i BuzzFeed News otkrile problem. U reportažama je 28 sezonskih radnica u Španiji, Maroku i Italiji govorilo o uznemiravanju, seksualnom nasilju i nasilju koje su pretrpele od nadređenih.

Više od 100 žena koje su intervjuisane u tri zemlje takođe su rekle da su tokom svog rada bili podvrgnute verbalnim napadima, uvredama i ponižavanju.

Istražni gradski savet Andaluzije pokrenuo je istragu u vezi sa eksploatacijom i seksualnim napadima na ženske migranate zaposlene na u sezonskim poslovima.

"Više ova stvar neće ostati u domenu spekulacija, činjenica je da smo odlučili da sve navode prijavimo tužilaštvu kako bi se sprovela istraga", rekla je savetnica za pitanja pravosuđa u gradskom veću Andaluzije Rosa Aguilar.

Odluka je doneta nakon sastanka s sindikatima i organizacijama koje rade sa ženskim migrantima.

U istrazi je uključeno svedočenje Kalime (ne njenog pravog imena), marokanske žene u Palos de la Frontera, koja je rekla da je njen nadređeni više puta silovao od marta do aprila 2017. Migrantkinjama je prećeno da će biti kažnjene ako odbiju seksualne odnose sa muškarcima. Još jedna od migrantkinja, Sabiha, rekla je da je njen nadređeni "okrutno i nečovečno" postupao, i kako navodi "često je nije puštao da se tušira ​​nedelju dana" a naročito poniženje su trpile radnice koje ne govore španski. Kalima je prijavila svog napadača vlastima i trenutno je u ženskom skloništu.

Đorđe Simović

Zadovoljni ste sadržajem? Prijavite se za besplatan bilten!