Reklama
  • Agrovesti

Kako se boriti protiv GREENWASHINGA (ekomanipulacije)?

četvrtak, 16. maj 2024. 12:32

Svet —

Čini se prijateljskim za okolinu, ali zapravo nije. Ovo bi bila najjednostavnija definicija termina "greenwashing" ili ekomanipulacija.

Izraz dočarava predstavljanje nečeg kao "zelenog" ili ekološki prihvatljivog i opisuje preterane i obmanjujuće tvrdnje koje sugerišu da kompanija ili država upravljaju okolinom bez stvarne akcije.

Šta je sve "greenwashing"?

"Greenwashing" je uobičajen marketinški trik osmišljen kako bi proizvodi izgledali održiviji nego što jesu. To je u suštini način da se kupci uvere da kompanija donosi pozitivne odluke o okolini, često kroz reči koje su osmišljene da uvere kupce da je proizvod prirodniji, zdraviji ili bez toksina od konkurencije.

Pojam je prvi put skovan 1980-ih u eseju ekologa Jaya Westervelda. U ovom eseju kritikovao je pokret hotelske industrije "sačuvaj svoj peškir" zbog ciljanja na ekološku osetljivost gostiju.

Prvi put ga je kao službeni izraz priznao Oxfordski rečnik 1999., gde je definisan kao "dezinformacija koju širi organizacija kako bi se prikazala ekološki odgovorna javna slika".

Iako je ovaj pokret bio prikriven kao način na koji gosti pomažu hotelima u očuvanju vode i spašavanju planete, on je u stvari samo smanjio troškove rada za pranje rublja za hotel i napravio minimalnu razliku u upotrebi vode.

Tako kompanije koriste greenwashing kako bi privukle klijente koji brinu o okolini, a da ne moraju unositi značajne promene u svoje poslovne prakse.

Tipično je za kompanije koje se bave tom manipulacijom da troše mnogo više vremena i novca na reklamiranje svojih proizvoda kao ekoprijateljskih, nego da rade na osiguravanju održivosti.

Odgovor zašto je ekomanipulacija sve rasprostranjenija, piše Eco Watch, vrlo je jednostavan – jer deluje.

Kako prepoznati "greenwashing"?

Greenwashing je evoluirao od 1980-ih i sve je teže uočljiv neuvežbanom oku.
Ovo su neki od znakova na koje treba obratiti pažnju:

Lažne tvrdnje ili nejasan jezik u reklamama su područje na koje ima najviše pritužbi. Neke reklame su i zabranjene zbog lažnih ekoloških tvrdnji.

Godine 2019. regulator oglašavanja zabranio je Ryanairov oglas tvrdeći da je to avio kompanija s najnižim emisijama u Evropi bez dovoljno dokaza koji bi potkrepili tvrdnju. I oglas za Hyundai, u kojem se tvrdi da automobil "čisti vazduh", takođe je ocenjen obmanjujućim u Velikoj Britaniji, piše BBC.

U ovu kategoriju mogu spadati i sastojci proizvoda koji se opisuju kao "prirodni", "organski" ili "ekološki prihvatljivi", kada se samo neki od sastojaka tako mogu opisati.

Fraze kao što su "eko", "održivo" i "zeleno" kompanije obično koriste kako bi poslovanje izgledalo ekološki prihvatljivo - ali retko se odnose na bilo koje naučne standarde.

Na primer, reklama za Alpro bademovo mleko zabranjena je zbog pogrešne tvrdnje o uticaju na okolinu. U reklami se navodi da je mleko "dobro za planetu", uz oznaku: "Vaš recept za zdraviju planetu". Alpro je rekao da će kupci razumeti slogan oglasa koji se odnosi na biljne proizvode koji imaju manji uticaj na okolinu.

No, regulatorna agencija je utvrdila da bademi koje koristi Alpro nisu iz područja gde bi proizvodnja mogla imati negativan utjecaj na okolinu te da takve tvrdnje moraju biti jasnije.

Uobičajena je praksa da brendovi skreću pažnju na manje pozitivne akcije koje malo menjaju njihov ukupni ekološki otisak. Naftne kompanije koje doniraju sapun za čišćenje zaraženih životinja nakon što se njihov vlastiti proizvod izlije u okean su jedan takav primer.

Greenwashing podrazumeva i skrivene kompromise kada robne marke oglašavaju neku promenu kao "zelenu", zanemarujući njene negativne učinke. Na primer, Starbucks je uveo poklopce bez slamke kako bi se izbeglo trošenje plastike, ali ovi novi poklopci koristili su više plastike nego pre.

Tu su i tvrdnje s nedovoljno dokaza. Kompanija može govoriti o svojoj ekološkoj prihvatljivosti ("napravljeno od organskih materijala") bez delenja certifikata ili drugih dokaza koji bi ih potvrdili.

Ponekad je sve što je potrebno za greenwash plasirati proizvode u vizualno boljem pakovanju. Kompanija za maramice mogla bi ukrasiti svoju kutiju zelenim lišćem kako bi implicirala da je papir ubran na održivi način bez spominjanja te činjenice na pakovanju. Neki brendovi idu toliko daleko da ugrađuju male slike koje izgledaju kao službeni logotipi ekoloških certifikata, ali su zapravo besmislene.

Oznaka "reciklabilna" na nekim plastičnim predmetima može se koristiti za proizvode koje nije lako reciklirati.

McDonald's je 2018. najavio da će se rešiti plastičnih slamki za jednokratnu upotrebu u svojim restoranima i umesto njih ponuditi papirnate slamke. Ali sledeće godine optužena je za greenwashing kad je otkriveno da se slamke zapravo ne mogu reciklirati.

Opširnije o greenwashingu možete pročitati na sajtu Radija Slobodna Evropa.

Slobodna Evropa

Zadovoljni ste sadržajem? Prijavite se za besplatan bilten!