Reklama
  • Reportaža

24. Srbobranska brazda

Tradicionalna takmičenja orača bila su popularna u socijalističkoj Jugoslaviji. U novim vremenima održala su se samo dva: manje u Vrnjačkoj banji i ono reprezentativno u Srbobranu

Po dvadeset četvrti put najbolji orači Srbobrana, Turije i okolnih mesta takmičili su se u jednom od najvažnijih poslova u poljoprivredi – oranju.

2023-milos-crnojacki.jpg (189 KB)
Takmičar Miloš Crnojački, Turija, 14 godina.
(Foto: Đorđe Simović)

Šestostruki pobednik i učesnik 21.-dne Srbobranske brazde, Saša Atanasković iz Turije ove godine takmičio se u kategoriji trobraznih plugova. Naglašava šta je potrebno za dobro oranje.

- Plug mora da ima dobre raonike. Nove, kvalitetne, i što bolje mogu da zaranjaju u zemljište. Normalno bitna je i potrošenost dasaka, blazeva i svih elemenata iz kojih se sastoji plug. Naročito kada su uslovi lošiji za oranje. Spretnost orača se stiče godinama. Tu ili znaš ili ne znaš.

Član organizacionog odbora Petar Radić objašnjava na koji način članovi komisije vrednuju kvalitet oranja.

- U sve tri kategorije komisija ocenjuje kako ide otvaranje brazde, pravac oranja, ravnomernost dubine a to je kod nas 25 cm, opšti izgled oranja i završetak oranja i izoravanje uvratina. To je u plusu od 1 do 10, a u minusu, dakle negativni poeni su izoravanje lenije i uništavanje međe. Tu je do pet poena u minisu. Jednostavnim sabiranjem i oduzimanjem bodova dobijaju se pobednici u sve tri kategorije.

Izuzetno visoka temperatura uticala je na nešto manju posetu iako je i prateći program bio vrhunski. Kompanije iz agro-sektora izložile su svoju ponudu,  kulturno-umetnički i program za decu su bili vrlo sadržajni a više desetina ekipa takmičilo se u pripremi paprikaša.

Domaćini su se potrudili da novinari imaju odlične uslove za rad. Odličan tim koji je uvek bio na usluzi "sedmoj sili" predvodila je Vesna Rankov.

2023-vesna-rankov.jpg (122 KB)
Vesna Rankov sa novinarima na 24. Srbobranskoj brazdi
(Foto: Privatna arhiva)

Pobednici u sve tri kategorije su iz Srbobrana: u kategoriji jednobranznih i dvobraznih plugova Bogdan Bikić, u kategoriji trobraznih plugova Ðorđe Dinjaški i u kategoriji četvorobraznih plugova i više Aleksandar Belić. Najstariji takmičar je šesdesetosmogodišnji Tibor Hulala  a najmlađi jedanajstogodišnji Jovan Gložanski, takođe iz Srbobrana.

Pobednici na 24. srbobranskoj brazdi

Pobednici u A lakoj kategoriji:
1. Bogdan Bikić
2. Jovan Gložanski
3. Brane Kovačević 

Pobednici u B srednjoj kategoriji:

1. Ðorđe Dinjaški
2. Ranislav Stankov
3. Saša Atanasković

Pobednici u C - teškoj kategoriji na 24. srbobranskoj brazdi

1. Aleksandar Belić
2. Zoltan Mag
3. Zoltan Čeh

Najopremljeniji agregat
Dejan Savčić

Najbolja takmičarka
Jelena Madžarev

Najudaljeniji takmičar
Mihajlo Pajić, Novi Bečej

Najstariji takmičar
Tibor Hulala, 68 godina

Najmlađi takmičar
Jovan Gložanski,  11 godina

 

Đorđe Simović

Zadovoljni ste sadržajem? Prijavite se za besplatan bilten!