Reklama
  • Ratarstvo

Postrna setva, samo pusta želja

Često smo čuli, pa i sami koristili izreku “Da je Japancima dati Vojvodinu, hranili bi pola Evrope”. Imamo kadrove i znanje da to i mi postignemo, ali je neshvatljivo da ne postoji nacionalni plan da to i sprovedemo. A trebalo bi, samo, povećati prinos po jedinici površine, a zatim omogućiti i drugu žetvu, na istoj parceli. Te proizvodnje, međutim, nema bez sistema za navodnjavanje.

U razvijenoj poljoprivredi, nakon skidanja pšenice, zemljište se priprema, a potom i zasejava semenom kultura koje mogu dati rod do oktobra. U tu proizvodnju su potrebna značajnija ulaganja, uz obavezne sisteme za navodnjavanje.

Savetnik u Zadružnom savezu Vojvodine za proizvodna pitanja Petar Radić kaže da i ono malo sistema za navodnjavanje što imamo nedovoljno koristimo.

"Na žalost, mi iako na papiru imamo nekih 200.000 hektara pod sistemima za navodnjavanje, zbog starosti, dotrajalosti, krađe, nemara, vrlo mali procenat tih sistema je u upotrebi. Tek možda nekoliko desetina hiljada. To je poražavajući podatak imajući u vidu mogućnosti kanalske mreže u Vojvodini", kaže Radić.

O kulturama koje se kod nas najviše gaje Radić kaže:

"Moguće su za postrnu setvu soja, kukuruz, suncokret, naravno raniji hibridi, al ii povrće kupus, buranija, grašak i silažni kukuruz što bi stari svet kazao mišlinger", konstatuje Radić.

Povrtari u Begeču pod sistemima za navodnjavanje u postrnoj setvi imaju 250 hektara. Direktor zemljoradničke zadruge "Begečki povrtari" Goran Zec kaže da tako proizvedeno povrće bez većih problema prodaju na domaćem tržištu i u inostranstvu.

" Posle pšenice najčešće rasađujemo kupus, a posle skidanja mladog krompira sejemo šargarepu za zimsku potrošnju", kaže Zec.

Zec žali što u atarima nema električne mreže, jer kada se za zalivanje, umesto struje, koristi nafta – to značajno poskupljuje proizvodnju:

"I kada je struja poskupela, opet je zalivati uz pomoć dizela trostruko skuplje.Pojedina gazdinstva u Begeču dnevno za navodnjavanje potroše i do 3.000 litara dizela. Struja se malo koristi pošro je mreža dostupna samo malobrojnima", konstatuje Zec.

Bivši ministar za poljoprivredu Dušan Petrović pompenzno je najavljivao ulaganje od 5 milijardi evra u program navodnjavanja na milion 400 hiljada hektara obradivih površina. Planirano je da u izgradnju kanalske mreže bude uloženo milijardu 300 miliona evra, dok bi za 3 i po milijarde trebalo kupiti sisteme za navodnjavanje. Taj posao je zaustavljen već na početku: očišćeno je nekoliko kilometara kanala, i tu se stalo. S obzirom na to da je agrarni bužet prazan, da novca nema ni za subvencije, kao ni za premije za mleko, ulaganje u navodnjavanje sačekaće bolja vremena.

Đorđe Simović, Poljoprivreda.info

Zadovoljni ste sadržajem? Prijavite se za besplatan bilten!