Reklama
  • Repromaterijal

8 najjednostavnijih saveta kako se rešiti pacova i miševa

Prilikom uzimanja nepoznate hrane, pacovi prvo puste jednu jedinku da je proba, pa tek, ukoliko je hrana bezbedna, uzimaju je i ostali. Iz tog razloga rodenticidi, ili narodski rečeno, otrovi za pacove i miševe moraju da imaju odloženo dejstvo od nekoliko dana

Jesen je godišnje doba kada se pacovi i miševi najviše razmnožavaju i najviše upadaju u naše domove. Kada uzmemo u obzir da se, recimo ženka SIVOG PACOVA okoti 3 do 8 puta godišnje po 6 do 12 mladih, pa čak može da okoti i do 16 mladih, onda je jasno je najbolje da na vreme krenemo u sprečavanje štetnih glodara.

2021-pacovi-stetocine-Ekosan.jpg (133 KB)
Naučite kako ukloniti ove štetne glodare iz Vašeg doma i dvorišta

Iako su deo ekosistema i imaju značajnu ulogu u njemu, glodari mogu naneti velike ekonomske i zdravstvene štete kako ljudima tako i domaćim životinjama i kućnim ljubimcima.

Prema istraživanju kompanije EKOSAN DOO - dobra vest je da postoje isprobane i istinite metode za sprečavanje najezde miševa i pacova. Naučite kako ukloniti ove štetne glodare iz svog doma i sprečiti ih da se vrate.

1. Red van kuće, mir u glavi

Uklonite gomile krhotina, nereda i smeća iz svog dvorišta. Uredite spoljašnjost svog doma uklanjanjem gomila ostataka ili posebno onih u blizini kuće. Držite svo smeće u pokrivenim kantama. Kante obavezno da budu metalne ili od čvrstog materijala, da štetočine ne bi mogle da prodru, i uvek zatvorene. Držite gomile ogrevnog drveta dalje od kuće.

2. Uklonite izvore hrane iz vašeg dvorišta

Dvorišta i voćnjaci mogu biti raj za štetne glodare. Ako imate voćke, redovno uklanjajte otpale plodove sa zemlje. Drvo održavajte, orezujte i gledajte da bude dovoljno udaljeno od kuće, jer to može da bude mesto na koje će se pacovi sakriti od ostalih predatora. Takođe, pacovi umeju da skoče sa grane na krov, ukoliko je dovoljno blizu.

2021-pacovi-stetocine-Ekosan-3.jpg (206 KB)

3. Održavajte čistoću u svom domu

Ako miševi i pacovi nemaju hranu i vodu, sigurno im Vaš dom neće biti interesantan. Ne ostavljajte hranu u vašem domu i oko njega. Uverite se da su kante za smeće i hrana za kućne ljubimce bezbedno smešteni. Ukoliko ne osete mrvice i miris hrane, neće imati šta da traže kod Vas. Ostatke hrane držite u posudama sa vakumskim zatvaračem.

Redovno usisavajte i izbacujte smeće. Dugotrajna skladištenja hrane popust ostava, špajza i podruma, glavna su meta pacova. Držite tavane i prostore dobro provetrenim i suvim. Uklonite sva mesta vlage, uključujući cevi koje cure i začepljene odvode koji pružaju savršeno mesto za razmnožavanje štetočina.

4. Zatvorite svoj dom

Zatvorite sve rupe na spoljnoj strani pomoću preporučenih materijala za zaštitu od glodara. Proverite vrata, prozore i otvore.

Posebnu pažnju posvetite na:

  • kanalizacione, toplotne i vodovodne cevi, koje glodari koriste kao put do unutrašnjosti ljudskih staništa.

  • Otvore zatvorite koristeći čvrste materijale koje štetočine ne mogu da izgrizu- čeličnu vunu, malter ili njihovu kombinaciju - nikako ne pur penom.

  • Pregledajte Vaš dimnjak i otvore za dimnjake.

5. Tajni sastojak - Nana

I pacovi i miševi izbegavaju miris nane. Posadite nanu u svom dvorištu ili utrljajte ulje nane u zatvorenom prostoru duž potkrovnih greda i drugih područja gde ste imali problema sa glodarima.

2021-pacovi-stetocine-Ekosan-2.jpg (155 KB)

6. Dovedite novog prijatelja

Mačke su odlično sredstvo za sprečavanje glodara u dvorištu. Mačka ne mora biti poslušna da bi uplašila miševe i pacove. Sam njihov miris služi kao odvraćanje.

7. Isprobajte i ove metode iz domaće radinosti:

Po spoljašnjosti kuće rasporedite ulje mente, crni biber ili karanfilić kako biste sprečili pacove da uđu u kuću. Nanesite supstancu po vašem izboru velikodušno, duž linije između temelja i tla.

Pospite mlevenu papriku blizu otvora i rupa za pacove. Ovo će im iritirati nos i disajne puteve i obeshrabriti ih da ponovo uđu u vaš dom.

8. Upotreba rodenticida Brodisan MM25

Svi prethodno navedeni načini za suzbijanje miševa i pacova, stvarno u mnogome mogu da vam pomognu, ali sigurno, najveći efekat ostavljaju hemijski tretmani. Prilikom uzimanja nepoznate hrane, pacovi prvo puste jednu jedinku da je proba, pa tek, ukoliko je hrana bezbedna, uzimaju je i ostali. Iz tog razloga rodenticidi, ili narodski rečeno, otrovi za pacove i miševe moraju da imaju odloženo dejstvo od nekoliko dana.

Najefikasniji i najsigurniji način da se oslobodite pacova i miševa je upotreba rodenticida - Brodisan MM-25 koji proizvodi EKOSAN DOO. Oni sadrže gorku materiju Bitrex® koja kod ljudi i životinja izaziva povraćanje (odbojnost), dok kod glodara ne izaziva nikakvu reakciju prema mamcu. Brodisan MM-25 se pokazao kao najuspešniji rodenticid u borbi protiv štetočina.

Postavljanje mamca se ponavlja sve dotle dok ih ciljani glodari uzimaju. Kada prestanu da ih uzimaju, znači da ih više nema u bližoj okolini. Više od 90% jedinki ugine u jazbinama, a do uginjavanja dolazi između trećeg i šestog dana.

Kompanija EKOSAN DOO je prva domaća firma koja se bavi sanitarnom zaštitom i proizvodnjom svih biocidnih proizvoda koja postoji već 32 godine.

Ako imate bilo kakvu sugestiju, ili vam je potreban dodatni savet, budite slobodni da nas pozovete na broj +381 64 812 1102, +381 11/319 44 11, pišite nam na našu e-mail adresu office@ekosan.co.rs ili posetite FCB stranicu - Ekosan | Facebook.

 

Zadovoljni ste sadržajem? Prijavite se za besplatan bilten!