Reklama
  • Stočarstvo

AKS presek: do sada u 918 gazdinstava ubijeno 11.840 svinja

U Srbiji su do danas u 918 gazdinstava u 30 opština potvrđena 1.363 slučaja afričke kuge svinja (AKS) kod domaćih svinja, od čega su 662 uginule, navode u Ministarstvu poljoprivrede

Izvršena je, kako je navedeno, eutanazija 11.840 svinja različitih kategorija, uz dezinfekciju gazdinstva.

2023-svinja-obor.jpg (78 KB)
Ilustracija, foto: StockSnap / Pixabay.com

Za uginule i ubijene svinje predviđena je puna finansijska nadoknada vlasnicima životinja po hitnom postupku u svim okruzima gde se pojavila, Pčinjskom, Braničevskom, Pomoravskom, Podunavskom, Moravičkom, Južnobanatskom, Borskom, Srednjebanatskom, Zaječarskom, Sremskom, Šumadijskom i u Beogradu.

U 2023. godini, do sada na teritoriji 24 opštine Nišavskog, Jablaničkog, Pčinjskog, Pirotskog, Braničevskog, Pomoravskog, Zaječarskog okruga i Grada Beograda potvrđena su ukupno 303 slučaja AKS kod divljih svinja.

Ministarstvo apeluje na vlasnike svinja da svaku promenu zdravstvenog stanja prijave veterinaru, kako bi se izvršila brza dijagnostika bolesti i u što kraćem periodu preduzele sve neophodne mere u cilju sprečavanja širenja bolesti.

Vlasnici afričku kugu svinja mogu prepoznati na osnovu sledećih simptoma: iznenadno uginuće jedne i više svinja, gubitak apetita, potištenost, povišena telesna temperatura do 42 Celzijusova stepena, krvarenja po koži, krvav proliv, pobačaji, nesigurnost u hodu, otežano disanje, kašljanje, povraćanje.

Afrička kuga svinja je virusna bolest sa kojom se, pored Srbije bori ceo region i pojedine države Evropske unije, a u Srbiji je prvi put dijagnostikovana 2019. godine.

Ministarstvo poljoprivrede

Zadovoljni ste sadržajem? Prijavite se za besplatan bilten!