Reklama
  • Stočarstvo

ASF u Italiji: Skoro 35.000 svinja ubijeno na severu

Broj eutanaziranih svinja zbog afričke svinjske kuge (ASF) u severnoj italijanskoj regiji Lombardiji porastao je na skoro 35.000 na 22 farme

Taj broj svinja je morao da se uništi da bi se zaustavilo dalje širenje virusa. To su potvrdile italijanske veterinarske vlasti.

2023-aks-Italija.jpg (124 KB)
Ilustracija, Freepik

Frančesko Felicijani, šef italijanske referentne laboratorije za svinjsku kugu, potvrdio je za Pig Progres da ovaj iznos uključuje i farme na kojima virus nije potvrđen, ali na kojima su eutanazirane iz preventivnih razloga. Na ove 22 farme na 8 lokacija je AKS pronađena od sredine avgusta 2023. Veličina farmi varira od samo nekoliko svinja do najveće farme koja je imala je 7.428 svinja. Druge, nezaražene farme su ispražnjene zbog epidemiološke korelacije (tj. farme koje su povezane sa epidemijama) ili preventivnog uništavanja (geografska blizina). Tačan ukupan broj do sada ubijenih domaćih svinja zbog afričke kuge svinja u severnoj Italiji je 34.942.

Eutanazija je obavljena od 19. avgusta do 21. septembra. „Očekujemo da je situacija trenutno pod kontrolom i da su mere, iako teške i bolne, bile efikasne i omogućile suzbijanje širenja zaraze", rekao je Feliziani.

Za novinsku agenciju Rojters, regionalni portparol Lombardije deli slično očekivanje: „Naš cilj je da ugasimo ovu epidemiju tako da problem ne postane opasnost za lanac snabdevanja čitavog italijanskog sektora. On je dodao da veruje da je rizik od daljeg širenja za sada izbegnut.

Lombardija: Najveći broj svinja

Lombardija je italijanska regija sa najvećim brojem svinja. Genotip II virusa afričke svinjske kuge prvi put se pojavio u Italiji početkom 2022. Od tada se virus proširio na 4 različite zone. Zvanični podaci trenutno pokazuju:

Zona na severu u regionima Lombardija, Ligurija i Pijemonte, sa ukupno 924 mrtve divlje svinje i (najmanje) 8 farmi koje su zaražene, što je dovelo do toga da je nešto manje od 12.000 svinja uginulo od virusa i preventivne eutanazije. Ovo je zona u kojoj je trenutno najviše aktivnosti.

Zona severno od glavnog grada Rima, gde je pronađena zaražena 91 divlja svinja, a 1 farma sa 9 svinja bila je zaražena. Čini se da je situacija ovde pod kontrolom;

Zona u Kampaniji, južno od Napulja, gde je pronađeno 26 mrtvih divljih svinja. Čini se da u poslednje vreme nema mnogo dodatnih infekcija;

Zona u Kalabriji, na vrhu južne Italije, gde je pronađeno 16 zaraženih divljih svinja i zaraženo 6 farmi sa ukupno 559 ubijenih domaćih svinja. I ovde je situacija stabilna.

Genotip I AKS na Sardiniji

Genotip I virusa afričke svinjske kuge prisutan je na italijanskom ostrvu Sardinija već nekoliko decenija – situacija za koju se godinama zna da je endemska. Genotip II se, međutim, pojavio na Kavkaskom području 2007. godine, a zatim se proširio i na Evropu, Aziju, pa čak i na Karibe.

Poljoprivreda.info

Zadovoljni ste sadržajem? Prijavite se za besplatan bilten!