Reklama
  • Ishrana

Berbu borovnice u Velikoj Britaniji prati kampanja važnosti konzumiranja

Kako bi obeležili početak sezone berbe borovnice u Velikoj Britaniji, “Love Fresh Berries” pokrenula je marketinšku kampanju u kojoj promoviše zdravstvene savete zašto važno jesti borovnice. “Evropski žurnal za ishranu” objavio je da bi konzumiranje svežih borovnica moglo imati znatne koristi za decu, uključujući povećanu kognitivnu funkciju (percepcija, pažnja, memorija, rezonovanje)

“Love Fresh Berries”, marketinška kampanja koja stoji iza uzgajivačke organizacije “British Summer Fruits”, obeležila je početak sezone berbe borovnica u Velikoj Britaniji promovišući prednosti konzumiranja tih plodova.

2021-borovnice-posuda.jpg (140 KB)

Foto: congerdesign /Pixabay.com

Objavljujući „pet najboljih saveta“ kako bi podstakli Britance da ove sezone povećaju potrošnju borovnica, grupa je rekla da nauka pokazuje da borovnice mogu povećati sreću, imunitet, zdravije srce i imati pozitivna svojstva svojstva u usporavanju starenja.

"Borovnice povećavaju proizvodnju dobrog dopamina u mozgu, prirodnog neurotransmitera koji nas može učiniti srećnima", navodi se u savetima. "Borovnice su pune antioksidanata, hranljivih materija i vitamina. Njihova konzumacija jedan je od najlakših načina da ojačate imunološki sistem."

Ovo “supervoće” jedno je od bobičastih vrsta voća sa najviše hranljivih materija - prepuno je vlakana, kalijuma, folata, vitamina C, vitamina B6 - koje mogu pomoći u smanjenju holesterola i rizika od srčanih oboljenja, naglašava se u kampanji.

U međuvremenu, istraživanje objavljeno u Evropskom žurnalu za ishranu otkrilo je da bi konzumiranje svežih borovnica moglo imati znatne koristi za decu, uključujući povećanu kognitivnu funkciju (percepcija, pažnja, memorija, rezonovanje). Uz to, otkriveno je da borovnice imaju „protivupalne“ mehanizme koji mogu pomoći u promovisanju “zdravog starenja”.

Dr Ema Derbišir, nutricionistkinja za javno zdravlje i savetnica “British Summer Fruits -a”, prokomentarisala je: "U poslednjih nekoliko godina videli smo sve veći broj naučnih dokaza koji ukazuju na potencijalne zdravstvene koristi konzumiranja borovnica za naš mozak, srce i creva."

"Sada je savršeno vreme za konzumaciju britanskih borovnica. Ovo prirodno slatko i svestrano voće pruža sve važne polifenole koji se mogu dodavati u žitarice, pakovati u kutije za ručak i piknike ili pomešati u smuti," dodala je ona.

Nik Marston, predsednik “British Summer Fruits -a”, prokomentarisao je: „Britanske borovnice koje su trenutno dostupne u supermarketima su velike, slatke i ukusne. Borovnice čine savršenu letnju užinu i idealne su za doručak, piknik ili se mogu dodati u pite namenjene celoj porodici.”

Tržište britanske borovnice je u jednoj deceniji poraslo deset puta na vrednost od 500 miliona funti, saopštilo je “British Summer Fruits”. Prošle godine britanski potrošači kupili su ogromnih 50.000 tona borovnica, što je ekvivalent zapremini 40.000 dvospratnih autobusa.

Britanski uzgajivači nastavljaju da povećavaju proizvodnju kako bi zadovoljili rastuću potražnju, a nove tehnike uzgoja (polituneli, navodnjavanje i proizvodnja supstrata u saksijama) i geografsko širenje proizvodnje s južne obale Engleske na sever Škotske znači da Britanija ima jednu od najdužih sezona proizvodnje borovnica u svetu.

Đorđe Simović

Zadovoljni ste sadržajem? Prijavite se za besplatan bilten!