• Agroekologija

Britanci protiv jednokratne plastične ambalaže za voće i povrće

Više od 80 odsto Britanaca pokušava da kupi manje voća i povrća u plastici za jednokratnu upotrebu, dok je polovina spremna da plati više za ekološko pakovanje

Sveži proizvodi su najzastupljenija kategorija proizvoda u kojoj potrošači aktivno pokušavaju da smanje kupovinu plastike za jednokratnu upotrebu (za 81%), zatim za proizvode za domaćinstvo i čišćenje (36%), kućne potrepštine (32%), proizvode za ličnu higijenu kao što su šamponi ili paste za zube (27%), kao i kozmetiku i negu kože (18%).

2019-plasticna-ambalaza-povrce

Foto: vedatzorluer / Pixabay.com

Anketa koju je sproveo YouGov pokazala je da 82 odsto aktivno pokušava da smanji količinu plastike koju odbacuje, dok skoro polovina (46 odsto) oseća krivicu zbog količine plastike koju koriste.

Značajno je da je istraživanje, takođe, pokazalo da bi polovina Britanaca platila više za ekološko pakovanje. S obzirom na izbor ekološki prihvatljive ambalaže po višoj ceni ili standardne ambalaže po uobičajenoj ceni, više potrošača izjavilo je da će se odlučiti za ekološki prihvatljivu opciju (50 odsto u odnosu na 33 odsto).

U međuvremenu, dve trećine (69%) smatra da bi zakonom trebalo urediti da sve kompanije moraju da koriste ekološku ambalažu, čak i ako to znači da će krajnje cene porasti. Procenat se povećava na 89% među onima koji osećaju krivicu zbog količine plastičnog otpada koji proizvode.

Polovina Britanaca (51%) bi platila dodatne 2 funte na ukupan račun od 100 £ ako bi sva upotrebljena ambalaža bila ekološki prihvatljiva i da pri tom ne uključuje plastiku za jednokratnu upotrebu. Tri ili više funti bi platilo njih 33%, dok bi 27% platilo 5 ili više funti. Svaki peti (18%) ne bi bio voljan da plati veći račun za eko ambalažu.

Istraživanja ukazuju na to da većina podržava depozit na bocu (80 procenata) ili proširenje naplate plastičnih kesa za sve prodavce (71 procenat). Trenutno, ova obaveza se odnosi samo na prodavce sa više od 250 zaposlenih. 

Čak i među onima koji kažu da se ne osećaju krivicu zbog količine plastike koju koriste, dve trećine (65%) podržava plaćanja depozita na bocu.

Đorđe Simović

Zadovoljni ste sadržajem? Prijavite se za besplatan bilten!