Reklama
  • Agrometeorologija

Da li će 2023. biti najtoplija godina do sada? Nakon rekorda u oktobru klimatolozi su u to gotovo sigurni

Svet se više približava nepovratnom udaljavanju ciljeva Pariskog sporazuma. Nedavni izveštaj UN upozorava na to da će se poslednja mogućnost za postizanje ciljeva tog sporazuma “ugasiti” pre 2030. ako se emisije ne smanje

Nakon četiri meseca obaranja globalnih rekorda, temperature u oktobru učinile su klimatske naučnike gotovo sigurnim da će ova godina biti najtoplija koja je do sad zabeležena.

2023-klimatske-promene-susa.jpg (103 KB)
Ilustracija, foto: freepik

Podaci Kopernikusove službe za klimatske promene (C3S) otkrivaju da je ovaj oktobar bio najtopliji na svetu. U celini, bio je 1,7ºC iznad predindustrijskog proseka nakon četiri uzastopna meseca  obaranja temperaturnih rekorda.

U Evropi je to bio četvrti najtopliji oktobar sa temperaturama za 1,3ºC višim od proseka od 1991. do 2020. godine.

„U oktobru 2023. godine su se pojavile izuzetne temperaturne anomalije, nakon četiri meseca obaranja globalnih temperaturnih rekorda“, kaže Samanta Berdžes, zamenica direktora agencije Evropske unije za klimatske promene C3S.

Prošli mesec je takođe doneo natprosečne padavine u Evropi, navodi C3S. Oluja Babet pogodila je sever i zapad, dok je oluja Aline donela obilne kiše i poplave Portugalu i Španiji.

Da li El Ninjo doprinosi rekordnim temperaturama?

Iako će El Ninjo verovatno imati uticaj na globalno zagrevanje, C3S kaže da anomalije temperature površine mora ostaju niže od onih koje su bile u ovo doba godine tokom razvoja ekstremnih 1997. i 2015. godine.

Te anomalije pomažu naučnicima da prate kako će El Ninjo evoluirati u poređenju sa prethodnim događajima i predvideti kada bi mogao dostići vrhunac.

Tokom ovog vremenskog fenomena, tople vode izbijaju na površinu preko Tihog okeana, povećavajući temperaturu površine mora. Kako je voda izložena atmosferi iznad, vazduh se takođe zagreva što utiče na vremenske prilike širom sveta.

Klimatski događaj podstiče ekstremno vreme koje donosi povećane padavine i jače oluje.

Međutim, temperature na površini mora već su bile visoke pre nego što je El Ninjo počeo da se pojačava ranije ove godine.

Najtoplija godina u istoriji

Oktobarske neuobičajeno visoke temperature 2023. na dobrom su putu da prestignu 2016. kao najtopliju godinu u istoriji - i onu koja je bila začinjena ekstremnim vremenskim prilikama sa brojnim katastrofalnim posledicama.

„Gotovo sigurno možemo reći da će 2023. biti najtoplija godina u istoriji, i da je trenutno 1,43ºC iznad predindustrijskog proseka“, dodala je Berdžes.

Iako Pariski sporazum poziva na ograničavanje zagrevanja na 1,5°C iznad predindustrijskih proseka, ovo se odnosi na dugoročne višedecenijske temperature. Prekoračenje tog praga za jednu ili dve od narednih nekoliko godina ne znači da je ta granica probijena.

Ali, što se granica češće prelazi, svet se više približava nepovratnom udaljavanju ciljeva Pariskog sporazuma. Nedavni izveštaj UN upozorava na to da će se poslednja mogućnost za postizanje ciljeva tog sporazuma “ugasiti” pre 2030. ako se emisije ne smanje.

Poljoprivreda.info

Zadovoljni ste sadržajem? Prijavite se za besplatan bilten!