Reklama
  • Povrtarstvo

Danska: 40% manje paradajza zbog visoke cena gasa

„Cena gasa je porasla za 750 odsto, a cene struje su udvostručene“, kaže Mads Ulrik Pedersen iz danske kompanije Alfred Pedersen & Son koja proizvodi paradajz u staklenicima. On objašnjava da će to smanjiti proizvodnju paradajza ove zime u staklenicima za 40 odsto. „Morali smo da otpustimo 30 naših kvalifikovanih radnika. Žao nam je, naravno, i nadamo se da će Danci nastaviti da preferiraju ekološki prihvatljivo, bezbedno uzgajano i čisto dansko povrće iz staklenika“, kaže on.

Cene gasa i električne energije utiču na stakleničku proizvodnju u mnogim zemljama severne Evrope. Situacija u Danskoj nije ništa drugačija. „I ranije smo iskusili fluktuacije cena, ali ono što je neuobičajeno da su istorijski visoke cene i električne energije i gasa, i to se desilo izuzetno brzo“, kaže Lars Agaard, izvršni direktor kompanije Danish Energy.

2021-paradajz-staklenik-danska.jpg (58 KB)
ILUSTRACIJA, Izvor: Pixabay.com

Neki od staklenika u kojima kompanija Alfred Pedersen & Son uzgaja paradajz su trenutno prazni i tako će ostati sve dok u februaru ne počne tradicionalna, proizvodnja bez dodatnog osvetljenja. Kompanija je smanjila proizvodnju zimskog paradajza za 40 odsto i otpustila 30 zaposlenih od 300 zaposlenih – nešto što nisu uradili olako, jer je i pronalaženje dobrih ljudi izazov.

„Jedini razlog su visoke cene energije koje smo iskusili u poslednjih šest meseci“, kaže Mads Ulrik Pedersen, dodajući da su cene gasa porasle za 750 odsto, a cene struje udvostručene. „To je savršena oluja. Sve veći troškovi su naše kupce uplašili da će se smanjiti prodaja u trgovinama, zbog čega su smanjili narudžbine, a mi proizvodnju“, objašnjava on i dodaje da uzgajaju samo paradajz koji je već prodat putem ugovora. "Mi nismo povećavali proizvodnju za slobodno tržište dugi niz godina, jer se ne kockamo sa cenama. Ako ne možemo da dobijemo cenu koja nam je potrebna, jednostavno paradajz ne uzgajamo."

Četvrtinu utrošene energije kompanija Alfred Pedersen & Son je sa dobavljačima energije ugovorila po fiksnim cenama. Kompanija je investirala u LED svetla pre nekoliko godina. Za sada, svoju strategiju osvetljenja prilagođavaju cenama struje. "Kada je cena struje visoka, gasimo svetla," kažu u kompaniji.

Sve je stvar matematike, potvrđuje Mads Ulrik Pedersen: koliko u stakleniku može da se proizvede, kolika je cena struje, šta je tržište spremno da plati? „Vremena su luda. Ove cene energenata skaču s vremena na vreme, ali samo na sat ili dva. Ova situacija je potpuno drugačija od svega što smo iskusili u prošlosti." Ističe kako situacija ne pogađa samo povrtare.

Lars Aagaard iz Danish Energy-a kaže da je teško predvideti kako će se cene energije razvijati u bliskoj budućnosti, „ali tržište sugeriše da će cene ostati visoke dok se sezona grejanja ne završi“. On dodaje da je ovo godina u kojoj se povrtari ne bi radovali “belom Božiću.”

"Cene energije će u narednim mesecima veoma zavisiti od vremenskih prilika. Ako budemo imali hladnu zimu, bez vetra u Rusiji, Nemačkoj, Francuskoj i nordijskim zemljama, potražnja za energijom će se značajno povećati, što će još više podići cene prirodnog gasa. Ako, pak, budemo imali blagu, vetrovitu i kišnu zimu, Norvežani će imati više struje iz hidroelektrana, a mi od vetra. Onda će cene ponovo pasti."

Povećanje cena za potrošače

Sa manje povrća u plastenicima i rastućim troškovima, Mads Ulrik Pedersen predviđa da će cena paradajza u supermarketima porasti sa oko 15 na 18 danskih kruna - sa otprilike 2 na 2,40 evra.

U trgovinskom lancu COOP, menadžer za komunikacije i analizu Lars Aarup ne očekuje da će povećane cene energije platiti potrošač. "Trenutno sklapamo godišnje ugovore sa dobavljačima. Ovde je zadatak supermarketa da drži cene pod kontrolom kako bi potrošači što manje osetili negativan uticaj. Možda će biti poskupljenja, ali ne očekujem da bude više od 1-2 krune“, kaže Lars Arup.

Za sada, kompanija se nada da će naći podršku među danskim potrošačima. Danski potrošači preferiraju lokalno proizvedeno povrće, iako se dosta proizvoda uvozi. „Španija će imati dobru zimu i proleće, to je sigurno“, kaže Mads Ulrik Pedersen. „Nadamo se da će se situacija vratiti u normalu sledeće godine. Ako to ne bude slučaj, mnogi uzgajivači će biti u izuzetno teškoj situaciji.”

Đorđe Simović

Zadovoljni ste sadržajem? Prijavite se za besplatan bilten!