Reklama
  • Lekovito bilje

Divizma

Deluje na zapaljenje disajnih puteva i ublažava suvi kašalj koji se javlja uveče i noću. Preporučuje se i protiv astme, otežanog disanja, drhtanja, nervoze, smetnji u srčanom ritmu, bolova u želucu i neuralgija. Olakšava i izlučivanje mokraće i znoja. Oblozi od ovog čaja su blagotvorni za gnojne rasne, otoke, čireve, mokre lišajeve i druga kožna oboljenja. U kozmetici se primenjuje za negovanje kože, a u proizvodnji pića za aromatizovanje likera.

Često se u starim rečnim koritima, pored puteva, na šljunkovitom, peskovitom ili kamenitom tlu može videti divizma (Verbascum densiflorum). Zovu je još i belorepka, volov ili vučji rep, vunavka, žutocvet, lepuh, kraljevska sreća, lepušac...

Dvogodišnja je zeljasta biljka. U prvoj godini stvara veliku rožetu krupnih listova, a narednog leta izraste do dva metra. Stabljika je uspravna, pokrivena pepeljastosivim, gustim vunastim dlačicama. Listovi su obostrano jajasti, donji krupni, na debelim drškama, a prema vrhu su sve sitniji i bez drške.

- Ova biljka tako je sazdana da se kišne kapi s manjih listova slivaju na veće, zatim i na koren, pa se na taj način napaja vodom - kaže dr Vlastimir Stamenković, autor više knjiga o lekovitom bilju iz Leskovca. - Gornja polovina stabljike gusto je okićena žutim cvetovima sakupljenim u dugi klas. Izuzetno su lekoviti i bogati saponozidima i flavonoi dima. Sadrže oko tri odsto sluzi, šećera 11 i četiri procenta iridoida (aukubin, katalpol). Bogati su i sterolima i drugim korisnim sastojcima.

Od juna do avgusta prikupljaju se samo krunični listići sa sraslim prašnicima. Stresaju se na platno po suvom i lepom vremenu, nikako dok je rosa. Preporučuje se svakodnevno ubiranje, jer cvet već drugog dana opadne.

Posle branja cvetovi se ne smeju sabijati u korpe, već ih treba što pre osušiti u tankom sloju, u hladovini, na promaji. Tako će zadržati boju, poseban miris na med i lekovitost. Pošto brzo upijaju vlagu, čuvaju se u staklenim teglama na suvom i tamnom mestu. Ako im uslovi ne odgovaraju, brzo izgube karakterističnu boju i postaju neupotrebljivi. Stajanjem se gube i saponozidi, pa divizmu ne treba čuvati duže od godinu dana.

Čaj od osušenih cvetova najbolje deluje na zapaljenje disajnih puteva. Posebno ublažava suvi kašalj koji se javlja uveče i noću. Preporučuje se i protiv astme, otežanog disanja, drhtanja, nervoze, smetnji u srčanom ritmu, bolova u želucu i neuralgija. Olakšava i izlučivanje mokraće i znoja. Oblozi od ovog čaja su blagotvorni za gnojne rasne, otoke, čireve, mokre lišajeve i druga kožna oboljenja.

U kozmetici se primenjuje za negovanje kože, a u proizvodnji pića za aromatizovanje likera.

Lekoviti su list i koren, dok je seme blago otrovno. Oblozi od izgnječenih listova pomešanih s medom ublažavaju bol i hlade opekotine.

Protiv kašlja

Za ublažavanje kašlja Preporučuje se čaj od dva grama suvih cvetova divizme koji se preliju s dva decilitra ključale vode. Poklopiti i ostaviti petnaestak minuta, a zatim piti dva-tri puta dnevno. Čaj deluje i na prehladu, katar creva, upale kože. Pile se do šest nedelja, ler je duža upotreba štetna.

Čaj za iskašijavanje priprema se od po 25 grama divizme, crnog sleza i podbela. Odvoje se tri kašike ove mešavine, preliju s pola litre ključale vode i poklopljeno ostavi jedan sat. Zatim se procedi, zasladi medom i pije na dva sata po jedna kašika.

Lekovito ulje

Svežim cvetovima divizme napuniti do polovine staklenu bocu. Dopuniti je maslinovim uljem, pokriti gazom i ostaviti na suncu 40 dana. Ovako pripremljeno lekovito ulje koristi se za mazanje obolelih očiju i masažu u siučaju reume i kostobolje. Može poboljšati i sluh, kada se tri-četiri kapi ulja svakodnevno nakapalu u uvo.

Rakija za masažu

Ako se šaka cvetova divizme potopi u litar rakije dobiće se izvanredno sredstvo za masažu. Naročito pomaže protiv glhta i reumatizma.

D. Radivojac

Zadovoljni ste sadržajem? Prijavite se za besplatan bilten!