Reklama
  • Ishrana

Energično protiv falsifikata

Kao potrošač, sigurno ste se zapitali da li je neka namirnica koju kupujete originalna ili je reč o dobrom falsifikatu koji ne poseduje nutritivne karakteristike originala. Uslovno rečeno, razvrstavanje žita od kukolja je počelo i kod nas, samo je pitanje da li dovoljno brzo?

U Srbiji se proizvodi kontrolšu da li su zdravstveno bezbedni, ali ne i da li je reč o original ili falsifikatu.

2023-med-falsifikat.jpg (48 KB)

Naš mladi tehnolog svetskog renomea Ivan Smajilović otkrio je metodu koja razrešava te dileme a koja je među ekspertima u Evropskoj uniji prihvaćena bez ijednog glasa protiv. Navodi samo neke od prevara sa kojima se naši potrošači susreću svakog dana.

  • Danas tehnolog može da vam napravi voćnu rakiju od različitih etanola, aroma, ekstrakata. Sumnjate u to da li je vino stvarno vino napravljeno od grožđa, da li je urađena šaptalizacija, odnosno da li je dodavan šećer i voda u proizvodnji. Da li je mleko stvarno sveže mleko ili je razblaženo vodom, ili da li je mleko namešano sa rekonstituisanim mlekom poreklom mleka u prahu.  

Nedavno osnovan klaster „Ujedinjeni za kvalitet“ ima za glavni cilj oštru borbu protiv falsifikovanja pre svega meda, rakije i vina. Član klastera je i Savez pčelarskih organizacija Srbije. Predsednik saveza Rodoljub Živadinović kaže da je prema nedavnim podacima u Evropskoj uniji u koju izvozimo naš najkvalitetniji med polovina meda falsifikovano. Pošto je zbog toga otkupna cena prepolovljena to preti da potpuno ekonomski uništi pčelare.

  • Mi smo recimo u junu prošle godine preko našeg zajeničkog pogona koji je u vlasništvu pčelara “Naš med” u Rači, izvezli poslednji šleper meda po ceni za pčelare od 7,1 evro. Danas je ta cena 3,5 evra.

Glavna ideje osnivača klastera je da finansiraju analize koje bi radio pokret potrošača. Da se rezultati analiza objavljuju i da se tako javnosti saopšti šta potošači konzumiraju. Potrebno je najskorije da državni organi prihvate najnoviju metodu utvrđivanja falsifikata u prvom redu meda, rakije i vina a kasnije i drugih proizvoda. Ta metoda hemijskog izotopskog koncepta Ivana Smajilovića nedavno je akreditovana u Srbiji.

Sada je potrebno raspisati novi konkurs kako bi se ona našla na listi metoda za utvrđivanje falsifikata. Tada bi inspektori mogli službene uzorke da šalju na ispitivanje tom metodom što bi drastično ubrzalo borbu protiv falsifikata.

Đorđe Simović

Zadovoljni ste sadržajem? Prijavite se za besplatan bilten!