Reklama
  • Ishrana

EU “češlja” isporuke limuna i grejpfruta iz Turske

Tri od svakih 10 kamiona koji ulaze u EU sada će biti podvrgnuti analizi na ostatke pesticida nakon povećanja detekcije

Evropska komisija odobrila je povećanje kontrole pesticida limune i grejpfrut iz Turske koji se uvozi u Evropsku uniju. Odluku je jednoglasno doneo Stalni odbor za bilje, životinje, hranu i hranu za životinje.

2022-limun-grejp.jpg (136 KB)
ilustracija, bru-nO/Pixabay.com

To je posledica zabrinutosti koju je izrazili španski eksperti a u vezi sa objavljivanjem zvaničnih podataka upozorenja koji pokazuju snažan porast broja uzoraka koji sadrže pesticide u količinama iznad zvaničnih ograničenja utvrđenih propisima EU.

Ovo je pokrenulo izmenu Uredbe (EU) 2019/1793, povećavajući procenat kontrole sa 10 odsto na 30 odsto u slučaju grejpfruta, i sa 20 odsto na 30 odsto za limun.

Ta mera, koja će stupiti na snagu početkom januara na period od šest meseci, značiće da će tri od svakih 10 kamiona limuna i grejpfruta iz Turske koji ulaze u EU morati da prođu stroge kontrole na granici, uključujući analizu pesticida.

Evropska komisija potvrdila je da je „U vezi sa pošiljkama limuna i grejpfruta iz Turske, tokom službenih kontrola koje je izvršila članica, otkrivena visoka stopa neusklađenosti sa relevantnim zahtevima predviđenim zakonodavstvom Unije u pogledu kontaminacije ostacima pesticida u skladu sa članovima 5. i 6. Implementacione uredbe (EU) 2019/1793.

„Zbog toga je prikladno povećati na 30 odsto učestalost provera identiteta i fizičkih provera koje će se sprovoditi na tim pošiljkama koje ulaze u Uniju,” navode u Evropskoj komisiji.

Poljoprivreda.info

Zadovoljni ste sadržajem? Prijavite se za besplatan bilten!