Reklama
  • Mehanizacija/oprema

Evo šta vas ove godine očekuje na sajmu EIMA International u Bolonji

Kao i svaki put uz bogat izložbeni program sajam EIMA International (od 9. do 13. novembra) će obeležiti mnoštvo konferencija za novinare, konvencija, izložbi u demo zoni, seminara i radionica

Kako se događaj bliži, kalendar događaja i detaljnih tematskih diskusija koji se održavaju u izložbenom centru u Bolonji tokom pet dana od 9. do 13. novembra dobijaju formu. Ovo, 45. izdanje EIMA, obećava da će biti veoma bogato sadržajem: pored radionica, konvencija i seminara o tehničkim temama, događaj sadrži glavna politička pitanja i analize scenarija.

2022-Bolonja-EIMA.jpg (76 KB)

Organizacija EIMA International, svetske izložbe poljoprivredne mehanizacije koja će svoje 45. izdanje održati u Bolonji od 9. do 13. novembra, u punom je jeku. Upravo ovih dana u kancelarijama FederUnacoma, udruženja proizvođača poljoprivredne mehanizacije koje je organizator manifestacije, fino podešavaju kompletan kalendar tematskih događaja tokom pet dana izložbe. Mada još nije završen, program skupa ća biti bogat sadržajem, uključujući konferencije za štampu, konvencije, izložbe u demo zoni, seminare i radionice. U prvom planu su politička i ekonomska pitanja koja se odnose na razvoj agro-mašinskog sektora, koja su u fokusu konferencije za novinare na kojoj će biti predstavljen događaj, zakazan za utorak, 8. novembar.

Sastanak će biti prilika da se sagledaju dešavanja na svetskom tržištu poljoprivrednih mašina, uz analizu mogućih kratkoročnih i srednjoročnih trendova. O političkim i ekonomskim scenarijima ponovo će se razgovarati u sredu 9. novembra, a geopolitički analitičar Dario Fabri otvoriće debatu o vojnom sukobu između Ukrajine i Rusije i posledicama po poljoprivredni sektor i agro-mašinsku industriju. Štaviše, sledeće izdanje EIMA je važan momenat debate sa političarima i predstavnicima institucija – delegacije evropskih i italijanskih parlamentaraca koje će biti prisutne u Bolonji. Pozvane su da definišu strategije za sektor u vremenu krize, kao što su one povezane sa globalnim zagrevanjem i sušom.

Zajedno sa tehnološkim inovacijama, klimatska vanredna situacija je jedna od značajnijih tema događaja u Bolonji. Već su zakazani mnogobrojni sastanci na ovu temu, od radionice „Klimatske promene: upravljanje rizikom“, koju promovišu FederUnacoma i Agia/CIA (sreda 9. novembra), do ponovo organizovanog seminara pod nazivom „Održivo korišćenje vode – EUVAI projekat“ od AGIA/CIA (četvrtak, 10. novembar) i konferencije na temu "Izazov vode. Dostupne tehnologije za zemlje u razvoju" u organizaciji FederUnacoma/CEFA.

Digitalizacija vozila, širenje precizne poljoprivrede, nove granice automatizacije i veštačke inteligencije su fundamentalni za održivost primarnog sektora, a upravo su ove tehnologije u centru sastanka koji je zakazan za petak 11 novembra u organizaciji Fondacije za elektroniku poljoprivredne industrije (AEF), dok se na sastanku u organizaciji Udruženja za poljoprivrednu robotiku (FIRA) u četvrtak 10. novembra posebno razmatraju sistemi za visoko automatizovanu poljoprivredu.

O poljoprivredi 4.0 biće reči i na sastanku Pametne agrofood opservatorije koja će takođe u četvrtak, 10. novembra, sagledati širenje digitalne tehnologije u lancu snabdevanja poljoprivrednom i poljoprivrednom hranom.

Takođe posvećena tehnologiji, ceremonija dodele nagrada za Traktor godine 2023., koju organizuje časopis Trattori, zakazana je za sredu 9. novembra. Modeli finalista Traktora godine prodefilovaće u impresivnom demo prostoru EIMA International na otvorenom, posebno postavljenom između hala 35 i 37.

Takođe, vredna pomena je i ceremonija dodele nagrade „Konstruktor godine“ koju promoviše magazin „Il Contoterzista“ i koja je zakazana za petak, 11. novembar. Potpuno nova stavka na EIMA 2022. je događaj „Garden E-motion“, koji promoviše Comagarden, koji se sastoji od programa demonstracionih testiranja vozila i opreme za baštovanstvo i uređenje, postavljenih na otvorenom prostoru unutar izložbenog centra. i usredsređeni na različite tipove mašina.

Kao i svaki put, puno je razloga da posetite EIMU u Bolonji.

Đorđe Simović

Zadovoljni ste sadržajem? Prijavite se za besplatan bilten!