Reklama
  • Zaštita bilja

Francuska će nastaviti da isplaćuje poljoprivrednike sa parkinsonovom bolešću povezanom sa upotrebom glifosata

Poslednjih godina Pariz je ograničio upotrebu glifosata u zemlji, zabranjujući ga ili regulišući doze koje koriste farmeri. Ako se poljoprivrednik razboli nakon upotrebe glifosata, on ima pravo na naknadu do kraja života

Francuska je farmerima koji boluju od Parkinsonove bolesti poslednje tri godine isplaćivala odštetu nakon brojnih naučnih studija koje povezuju tu bolest sa upotrebom pesticida glifosata.

2023-parkinsonova-bolest.jpg (200 KB)
Ilustracija, foto: freepik

Evropska komisija nedavno je saopštila da odobrava upotrebu kontroverzne hemijske supstance glifosat širom Evropske unije još jednu deceniju nakon što države članice nisu uspele da postignu sporazum.

Francuska još ne želi da zabrani pesticid, ali je uverena da postoji veza između parkinsonove bolesti i hemikalije.

Kao posledica toga, farmeri u Francuskoj koji mogu da dokažu da boluju od parkinsonove bolesti imaju pravo na nadoknadu od vlade.

Pariz nije glasao protiv predloga Komisije, tvrdeći da zabrana ne može biti bez alternativnog rešenja.

Francuski poslanici su tražili od Brisela da uključi nekoliko mera koje imaju za cilj ograničavanje upotrebe herbicida, ali one nisu prihvaćene.

Poslednjih godina Pariz je ograničio upotrebu glifosata u zemlji, zabranjujući ga ili regulišući doze koje koriste farmeri. Ako se poljoprivrednik razboli nakon upotrebe glifosata, on ima pravo na naknadu do kraja života.

Hermine Baron, pravnica specijalizovana za pravo životne sredine, rekla je da su mnoge naučne studije uspostavile vezu između parkinsonove bolesti i pesticida.

"Postoji više slučajeva Parkinsonove bolesti kod farmera nego kod običnih ljudi. I neke sudije prepoznaju tu vezu. Zbog toga je parkinsonova bolest zvanično priznata kao bolest uzrokovana pesticidima", rekla je Baron.

Glifosat je jedan od najčešće korišćenih herbicida u poljoprivredi. Takođe postoji zabrinutost zbog posledica njegove upotrebe po životnu sredinu.

Poljoprivreda.info

Zadovoljni ste sadržajem? Prijavite se za besplatan bilten!