Reklama
  • Održiva poljoprivreda

Francuski farmeri u isto vreme proizvode žitarice i struju

Solarni paneli se mogu pomerati vertikalno kako bi kiša prošla neometano do zemljišta. Horizontalno, oni mogu ograničiti štetu od grada ili učiniti da se zemljište zagreje ili ohladi za nekoliko stepeni u zavisnosti od vremena

Agrivoltaika – praksa korišćenja zemljišta i za solarnu energiju i za poljoprivredu – je u porastu širom Francuske.

2022-solar-njiva.jpg (214 KB)

U regionu Haute-Saone, u severoistočnom delu zemlje, sprovodi eksperiment kompanije TSE za solarnu energiju. Nadju se da je moguće proizvoditi energiju bez ometanja razvoja useva žitarica.

Prethodni pokušaji eksperimentisanja sa agrovoltaikom bili su kroz projekte manjih razmera. Ali, želeći da vide da li može da napreduje na industrijskom nivou, 5.500 solarnih panela je raspoređeno po ovoj farmi u opštinskom gradu Amance od strane TSE-a.

Ako bude uspešan, projekat bi mogao biti revolucionaran i za poljoprivrednu i za industriju solarnih panela.

Kako solarni paneli pomažu u zaštiti useva od klimatskih promena?

„Cilj je bio da budemo u mogućnosti da zadovoljimo potrebe Francuske u pogledu razvoja obnovljivih izvora energije, bez uticaja na poljoprivredno zemljište“, kaže Gzavije Gijo, šef agronomskog istraživanja i razvoja u TSE.

„Ovo bi omogućilo nastavak razvoja poljoprivrednih aktivnosti, u ovom slučaju, u ratarstvu, kao i u stočarstvu.“

Gijo objašnjava da je cilj da se poljoprivrednicima omogući da nastave sa proizvodnjom hrane dok obezbeđuju hlad za zaštitu useva od klimatskih promena - poput suše i veoma toplog vremena koje smo videli ovog leta.

Koliko energije mogu proizvesti ovi solarni paneli?

TSE je jedan od glavnih proizvođača solarne energije u Francuskoj. Njihovi solarni paneli proizvode 2,5 megavata pri najvećoj proizvodnji - što je ekvivalentno energiji koju potroši 1.350 ljudi. Planirano je da paneli budu priključeni na elektroenergetsku mrežu početkom decembra.

U stanju su da prate putanju sunca. Solarni paneli se mogu pomerati vertikalno kako bi kiša prošla neometano do zemljišta. Horizontalno, oni mogu ograničiti štetu od grada ili učiniti da se zemljište zagreje ili ohladi za nekoliko stepeni u zavisnosti od vremena.

Poljoprivreda.info

Zadovoljni ste sadržajem? Prijavite se za besplatan bilten!