Reklama
  • Lekovito bilje

Gavez

Sakuplja se gornja polovina stabljike posle cvetanja, u periodu od aprila do septembra. U narodu se vekovima uspešno koristi za lečenje reume, kostobolje i svih bolesti zglobova. Pospešuje brzo zarastanje rana i regeneraciju tkiva. Čaj je efikasan lek kod bronhitisa, oboljenja digestivnog trakta (organa za varenje), i hemoragija u digestivnom tubusu.

Gavez je lekovita biljka, jedna od najdragocenijih koje nam priroda nudi. Raste po vlažnim pašnjacima, pored ograda i cveta celo leto. To je zeljasta, živopisna biljka, prekrivena oštrim maljama, sa uspravnim razgranatim stablom od 1,20 m. Listovi su ovalni i suženi prema dršci, raspoređeni su naizmenično. Cvetovi su roze - purpurni, ljubičasti, ređe beli i čine kratke cvasti. Koren je vretenast, razgranat, spolja crne, iznutra bele boje (posle sušenja postaje žućkast).

Cveta od maja do kraja avgusta. Sakuplja se gornja polovina stabljike posle cvetanja, u periodu od aprila do septembra. Listovi se suše u senci. Koren se sakuplja od marta do aprila, ili od septembra do novembra. Koren se očisti od čvorova i nadzemnih delova, opere se i iseče na komade dužine 10-15 cm. Deblji komadi se raseku vertikalno. Pripremljen na ovaj način, koren se suši u najkraćem vremenskom roku što sprečava proces fermentacije. Sušenje se vrši na suncu, na tavanu ili u sušarama. Osušeno korenje se čuva u suvim prostorijama, bez vlage. Koren treba da je čist, da ima sjajno - crnu boju spolja i belo - žućkastu iznutra. Treba ga usitniti na komade od 10 - 15 cm. Takođe je potrebno odstraniti sve nadzemne delove biljke.

Gavez se u narodu vekovima uspešno koristi za lečenje reume, kostobolje i svih bolesti zglobova. Poznata je izreka "da bi dva prsta srasla u jedan ako bi bila uvezana korenom gaveza". Ova biljka sadrži hormon auksin koji brzo stvara novo tkivo, tako da pospešuje brzo zarastanje rana i alantoin kao glavni aktivni sastojak korena, koji pospešuje granulaciju i regeneraciju tkiva.

Tinktura od gaveza je veoma delotvorna. Oblog u vidu kaše od lišća gaveza, preporučuje se kod paralize i stavlja se na obolele udove. Sušeni koren se može izgnječiti ili istucati i pomešati sa mlakom vodom pri čemu se dobija kaša koja se stavlja na obolelo mesto. Topli oblozi su veoma korisni kod varikoznog čira, reumatizma, bolova u grlu, bolova u amputiranim udovima, periostitisa (zapaljenja kostiju, pokosnice).

Čaj je efikasan lek kod bronhitisa, oboljenja digestivnog trakta (organa za varenje), i hemoragija u digestivnom tubusu. Piti 2 - 3 šolje dnevno.

Čaj od gaveza protiv čira na želucu

Dve male kašike korena od gaveza dobro usitniti pa potopiti u šolji hladne vode. Poklopiti i ostaviti da stoji preko noći. Ujutro blago zagrejati, procediti i piti tokom dana u gutljajima. Osim što leči čir na želudcu ovaj čaj je korisno piti i u slučaju otežanog varenja, bolesti bubrega, prejakog menstrualnog krvarenja, upale plućne maramice, krvavog kašlja i problema sa bronhijama.

Svi preparati od gaveza ne smeju se praviti ni držati u gvozdenim ili limenim posudama. Kod sušenja treba paziti da se koren ne uplesnivi, jer je u tom slučaju štetan.

Svetlana Kovačević

Zadovoljni ste sadržajem? Prijavite se za besplatan bilten!