Reklama
  • Agroekonomika

Gde je profit u poljoprivredi?

Na osnovu uvida u studiju „Gde je profit u poljoprivredi“, vidi se, između ostalog, da rentabilnost u proizvodnji pšenice nije na visokom nivou, a na to ukazuje činjenica da se na uloženih 100 dinara, ostvari čista dobit u iznosu od svega 18.7 dinara

U studiji „Gde je profit u poljoprivredi“, koju je u novembru ove godine izradilo Udruženje poljoprivrede Privredne komore Vojvodine (PKV), istaknuto je da su tržišno usmerenim poljoprivrednim proizvođačima potrebne relaevantne informacije o ekonomskim efektima proizvodnje kod nas.

„Cilj ove studije jeste da se sagledaju okvirni prihodi i rashodi, odnosno ekonomski efekat u pojedinim linijama biljne proizvodnje. Na bazi toga, poljoprivrednici odlučiće se za onu liniju proizvodnje koja je za njih maksimalno profitabilna“, rekla je Jelena Drobnjak, sekretar Udruženja poljoprivrede PKV.

Rezultati koji su prikazani su orijentacionog karaktera za poljoprivredne proizvođače, da bi znali kolika su ulaganja, odnosno koliki su okvirni prihodi u pojedinim linijama biljne poljoprivredne proizvodnje. Pored toga, dati su i saveti poljoprivrednim proizvođačima u vezi sa proizvodnjom poljoprivrednih biljnih vrsta.

2019-jelena-drobnjak.jpg (41 KB)
Jelena Drobnjak

Kada je, na primer, u pitanju proizvodnja pšenice, podaci su sledeći – prosečna površina pod pšenicom u Republici Srbiji u dvogodišnjem periodu (2017/18) iznosila je 600 hiljada hektara, prinos pšenice na nivou je od 4,3 tone po hektaru, a ukupna proizvodnja iznosi 2,6 miliona tona. U AP Vojvodini, površina pod pšenicom iznosi 308 hiljada hektara i u strukturi ukupnih površina u Republici Srbiji učestvuje sa 51 odsto. Prosečan prinos iznosi 5,1 tonu po hektaru i veći je u odnosu na ostvareni prinos u Republici Srbiji za 19 odsto. Ukupno ostvarena proizvodnja iznosi 1,5 miliona tona.

Izvoz pšenice iz Republike Srbije u 2018. godini iznosio je 1.1 milion tona, što vrednosno iznosi 210 miliona dolara. Ekonomičnost u proizvodnji pšenice dobija se kada se ukupan prihod podeli sa ukupnim troškovima i u ovom slučaju iznosi 1,19, pa se može zaključiti da je proizvodnja ekonomična, odnosno ekonomski isplativa. Znači, na jedan dinara uloženih sredstava, ostvaruje se 1,19 dinara prihoda. U proizvodnji pšenice, rentabilnost iznosi 18,7 odsto, te nije na visokom nivou, a na to ukazuje činjenica da se na uloženih 100 dinara, ostvari čista dobit u iznosu od svega 18.7 dinara.

U ovoj studiji, iznose se i preporuke, te se za proizvodnju pšenice, između ostalog, preporučuje blagovremena i kvalitetna osnovna obrada i predsetvena priprema zemljišta, zaoravanje NPK đubriva, setva isključivo deklarisanog semena, kvalitetna setva (dubina setve od četiri do šest centimetara), u optimalnom agrotehničkom roku i tako dalje.

Natalija Kurjak

Zadovoljni ste sadržajem? Prijavite se za besplatan bilten!